1. Home
  2. Vesti
  3. BMW tužen zbog navodne povrede patentnih prava u vezi s hibridnom tehnologijom
BMW tužen zbog navodne povrede patentnih prava u vezi s hibridnom tehnologijom
6

BMW tužen zbog navodne povrede patentnih prava u vezi s hibridnom tehnologijom

344
6
Podelite sa prijateljima:

Kompanija Paice i neprofitna Abel fondacija (The Abell Foundation) su izašli u javnost s obaveštenjem da je BMW povredio patentna prava koja su u njihovom vlasništvu a koja se tiču znanja u vezi tehnologije hibridnih pogonskih sklopova. Iz tog razloga, ovaj entitet je u četvrtak podeno tužbu protiv nemačke kompanije pred američkim Okružnim sudom Merilenda. Abel fondacija i kompanija gde se ova fondacija javlja kao akcionar, to jest Paice, poseduju sedište u Baltimoru.

Tužilac tvrdi da su mu povređena prava promocijom osam hibridnih modela bavarske marke, a radi se vozilima iz PHEV segmenta, između ostalih i o sledećim modelima: 330e iPerformance, 530e iPerformance, 750e xDrive iPerformance, i8 Roadster plug-in i Mini Countryman Plug-in.

„Paice je s BMW-om u najboljoj veri podelio više intimnih detalja u vezi kompanijske hibridne tehnologije,“ rekao je u pisanoj izjavi Robert Osvald, izvršni direktor kompanije Paice. „Umesto da pristupe pregovorima s nama u vezi pribavljanja licencnog prava, BMW se napravio pametan pa je iskoristio ono što je video kod nas i naučio od nas kako bi pribavljao korist samo za sopstveni interes.“

BMW nije želeo da se izjašnjava po ovom pitanju.

Paice je po sličnom osnovu bio uključen u više sudskih sporova s više drugih proizvođača. Na optuženičkoj klupi su se našle kompanije: Ford, Toyota, Hyundai i Kia. Ishod je uobličen na način da su čuvene marke bile prinuđene da isplate odštetu kompaniji Paice na ime licence za korišćenu tehnologiju. Osnivač kompanije Paice je ruski emigrant i inženjer Aleks Severinski koji je komercijalizovao rad na metodu visokog napona koji je korišćen kod hibridnih pogonskih sklopova.

Nekada u ljubavi…

Početkom prve decenije ovog veka, Paice je demonstrirao kompaniji BMW kako je patentirao tehnologiju koja bi mogla da doprinese poboljšanju performansi energetske efikasnosti i smanjenja nivoa štetnih emisija, bez žrtvovanja performansi i vozačkog zadovoljstva, navedeno je u tužbi.

Održano je više sastanaka na visokom nivou prilikom kojih je došlo do razmene ekspertize od američkog ka nemačkom entitetu.

„BMW je momentalno izrazio zainteresovanost za tehnološka rešenja kojim je raspolagao Paice jer je u to doba BMW i dalje nastavljao s agresivnom promocijom dizel tehnologije, zaostajući godinama iza kompanija koje su aktivno zastupale ideju o omasovljenju hibridnih pogonskih sklopova,“ navodi se u tužbenom zahtevu koji sadrži 31 stranicu.

U tužbenom zahtevu se još iznosi da je BMW prekinuo dalje kontakte s kompanijom Paice nakon što je pribavio dovoljno saznanja na temu kako iskoristiti predočenu tehnologiju.

Tokom 2005. godine, BMW se priključio alijansi za razvoj hibridnih sistema koju su u to doba činili Daimler-Chrysler korporacija kao i General Motors. Paice je imao više sastanaka i s predstavnicima ova dva konglomerata početkom prethodne decenije, a nemačko-američku alijansu su iz Paicea snabdeli kompjuterskim modelima i kontrolnim algoritmima.

Do raspada ove alijanse je došlo tokom 2009. godine a kao osnovni razlog je navedeno da se došlo do spoznaje da je razvoj hibridnog sistema previše zahtevan u finansijskom smislu, stoji još u odštetnom zahtevu.

„Koliko već naredne godine, BMW je predstavio svoje tada jedino vozilo s ovim preskupim sistemom. To je bio krosover kupe BMW X6. Nedugo potom, ovaj model je povučen iz ponude,“ naznačio je tužilac. „Međutim, u narednih nekoliko godina, BMW je započeo s primenom kritično važnih patentnih rešenja koja smo razvili mi, proširujući gamu svojih automobila modelima koji koriste hibridnu tehnologiju i koji su kao takvi postigli zapažen tržišni uspeh.“

AutoRepublika

(344)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ovaj Rus je odavno „dobio“ sve ostale proizvođače hibrida, tako da ce i BMW da izgubi. Tj, sklopice nagodbu i ispratiti obeštećenje.

Don

Paice jer je u to doba BMW i dalje nastavljao s agresivnom promocijom dizel tehnologije, zaostajući godinama iza kompanija koje su aktivno zastupale ideju o omasovljenju hibridnih pogonskih sklopova,” Ostaje čovjeku da se zapita o istinitosti BMW ovih tvrdnji i njihovih motora (loša pouzdanost, cesti opozivi, loše konstrukcije niza motora,skupi dijelovi, skupi servisi),kad je ovo već na sudu. Zatim, svjedoci smo agresivne kampanje hibrida i strujasa, što bi i njima vjerovali kad im je cilj da se izbore protiv navika itd. Očito da svaka agresivna kampanja ima za cilj sakrivanje svojih zaostataka . Uočiti da su na tome počeli raditi… Pročitaj više »

Ercegovac

Ма дај, ја ово не вијерујем.
Ово је нешто инструисано…

Јесу ли се грлили прије и после састанка…

Што би рекли прости људи: БМВ је толико чиста фирма да нит пиша нити сере!

Sapienti sat.

Goran Jurković

Nije isti. Ima sličnu osnovu statora sa 3 faze ali drukčiju izvedbu rotora sa permanentnim magnetima.

Goran Jurković

Kako netko može patentirati ideju? Ideja nije izvedba.

Goran Jurkovic

„Aleks Severinski koji je komercijalizovao rad na metodu visokog napona koji je korišćen kod hibridnih pogonskih sklopova“

Može li mi ovo netko prevesti na suvisli jezik?