1. Home
  2. Vesti
  3. Internet „karantin“
Internet „karantin“
0

Internet „karantin“

162
0
Podelite sa prijateljima:

Praktično živimo u karantinu trenutno, neophodnom da bi se usporila i na kraju zaustavila pandemija koronavirusa. Mnogi od nas rade od kuće, škole su zatvorene, što za posledicu ima usporavanje interneta u mnogim evropskim zemljama, pa i kod nas.

U Italiji, koja je najžešće pogođena pandemijom, škole su zatvorene od 3. marta, a oni koji su u mogućnosti da svoj posao obavljaju od kuće, rade to od 12. marta. Međutim, stvar je u tome što infrastruktura nije kreirana da podrži toliku količinu internet saobraćaja.

U oblasti Torina, on se prošle nedelje udvostručio a sistem je blizu kolapsa, kažu lokalni stručnjaci. S obzirom na to da se mere pooštravaju i u Austriji, Belgiji, Francuskoj, Portugalu, Španiji i Nemačkoj, problem će samo postati još gori.

Tijeri Breton, evropski komesar za unutrašnje tržište, izjavio je da rad od kuće i „streaming“ pod pritisak stavljaju digitalnu infrastrukturu. S tim u vezi, Breton je zamolio Netflix da snizi rezoluciju videa da bi se redukovala apsorpcija protoka, pa je čak i kreiran odgovarajući hashtagh – #SwitchToStandard.

Netflix je odgovorio i najavio je da će smanjiti brzinu bita u Evropi na mesec dana, da bi se iskorišćenje protoka smanjilo za četvrtinu.

U intervjuu obavljenom putem telefona, osnivač Facebooka, Mark Zakerberg, rekao je medijima da će saobraćaj za Facebook Live i Instagram video klipove biti udvostručen u Evropi. Isto važi i za Messenger i WhatsApp aplikacije. Pored toga, Alphabetov YouTube je u petak saopštio da će redukovati kvalitet „streaminga“ u EU da bi izbegao zagušenje interneta.

Na koji način usporavanje interneta utiče na rad od kuće?

Može se javiti takozvani „bafering“ prilikom skidanja neophodnog materijala, kao i sporije podizanje na portale i slanje. Kada je reč o pres konferencijama koje se prate putem „streaminga“, takođe može doći do zastoja, što opet može da rezultira gubitkom informacije.

Čak i oni koji su na optičkoj konekciji, mogu da iskuse ove negativne pojave. Koronavirus, pored onih primarnih, ima i sekundarne posledice po svakodnevni život ljudi.

Ipak, ostanite kod kuće i pazite na sebe i druge.

AutoRepublika

(162)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments