1. Home
  2. Vesti
  3. Serijska verzija Rimca C_Two će imati drugačiji naziv
Serijska verzija Rimca C_Two će imati drugačiji naziv
0

Serijska verzija Rimca C_Two će imati drugačiji naziv

199
0
Podelite sa prijateljima:

Navodno, konačna odluka, kada je ime modela u pitanju, još uvek nije pala.

Svi koji prate dešavanja u svetu supersportskih automobila znaju za Rimca. Hrvatski proizvođač električnih hiperautomobila je demonstrirao viziju budućnosti najperformantnijih serijskih četvorotočkaša sa C_Two konceptom, koji obećava performanse koje momentalno izazivaju pažnju.

Prototipovi su u fazi testiranja, ali je sve nekako ostalo van fokusa špijunskih objektiva, otkada je koncept predstavljen u Ženevi pre dve godine.  Međutim, sada saznajemo da C_Two neće biti zvaničan naziv hrvatskog hiperautomobila.

Dakle, kada bude spreman za serijsku proizvodnju, novajlija će dobiti i novo ime. Rimac kaže da će prvo predstavljanje serijske verzije biti obavljeno u Ženevi 2020., ali još uvek nije odlučeno kako će se ona zvati. Mate je takođe spomenuo da će automobil biti „podesan za svakodnevnu upotrebu“, s tim što će prvi kontingent ući u finalnu fazu proizvodnje do kraja godine, a 25 odsto će činiti pretproizvodni prototipovi. On takođe planira da otvori istraživački i razvojni centar u Velikoj Britaniji.

Plan je da se godišnje isporučuje 40 do 50 primeraka. Što se performansi tiče, C_Two poseduje  četiri elektromotora, koji kombinovano isporučuju 1.914 ks i maksimalni obrtni moment od čak 2.300 Nm. Sprint do „stotke“ obavlja za 1,95 sekundi, dok mu je do 300 km/h potrebno samo 11,8 sekundi. Pored strahovitih performansi, C_Two raspolaže i sjajnom autonomijom, zahvaljujući paketu baterija od 120 kWh, a ona iznosi 550 kilometara (WLTP).

AutoRepublika

(199)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments