1. Home
  2. Vesti
  3. Kia Seltos stiže u Ameriku ali ga u Evropi nećemo gledati
Kia Seltos stiže u Ameriku ali ga u Evropi nećemo gledati
0

Kia Seltos stiže u Ameriku ali ga u Evropi nećemo gledati

481
0
Podelite sa prijateljima:

Hyundai-Kia korporacija je jedna od onih sa najvećom, odnosno bolje reći najširom ponudom krosovera na američkom tržištu. Pored modela Soul, Sportage, Sorento i Telluride, Kia će sada dodati još jedan kompaktni krosover koji se zove Seltos. Reč je o modelu koji je početkom godine predstavljen u Južnoj Koreji i koji se već neko vreme može kupiti na domaćem tržištu.

Seltos „preko bare“ stiže kao sportska alternativa modela Hyundai Kona koji se već neko vreme prodaje u Americi. Iako dva krosovera dele platformu, sličnost između njih je zapravo jako mala, pa će Kijina verzija biti nešto veća i sa više prostora u prtljažniku. Seltos je takođe viši od Kone, što će sigurno obradovati kupce koji žele prepoznatljivi terenski stil. Sličnost između dva modela ne postoji ni po pitanju dizajna, pa Sletos pruža tradicionalne Kijine linije i nešto je više sportskog duha od rođaka iz Hyundaija.


Sa druge strane, razlike naravno nema kada je reč o mehanici. Standardan agregat je 2,0-litarski benzinac sa preko 146 konjskih snaga dok je jedini menjač CVT „automatik“. Jedina opcija, to jest alternativa se ogleda u 1,6-litarskom turbo benzincu sa 175 „konja“, a ovaj put u izboru je i sedmostepena automatska transmisija. U oba slučaja pogon na prednje točkove je standardan uz opcioni (povremeni) pogon na sva četiri točka.


Kia je ponosna i na dugačku listu standardne i opcione opreme pa će tako svaki Seltos stići sa 10,3-inčnim monitorom i mogućnošću povezaivanja pametnog telefona preko Apple CarPlay i Android Auto funkcija konektivnosti. Iako je lista bezbednosne opreme takođe impresivna, ona je standardna samo na najbolje opremljenom SX modelu dok će kupci ostalih verzija morati da doplate ako žele sistem koji ih upozorava o opasnostima na putu ili na primer ukoliko priđu previše blizu punoj liniji na autoputu.

Prodaja startuje na proleće, a početna cena bi trebala da iznosi oko 22.000 američkih dolara, što deluje poprilično ambiciozno od strane proizvođača, s obzirom na segment u kojem Seltos nastupa.

Kia je takođe potvrdila da Seltos neće biti dostupan u Evropi da se „ne bi mešao u posao“ inače preskupom hedžbek modelu Xceed koji od samog starta na tržištu Srbije nastupa s izdašnim popustima, iako u prošlosti nije ni nuđen, pa se postavlja logično pitanje u odnosu na koju je to cenu popust aktuelan.

AutoRepublika

(481)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments