1. Home
  2. Vesti
  3. Tri miliona prodatih automobila iz porodice Fiat 500
Tri miliona prodatih automobila iz porodice Fiat 500
1

Tri miliona prodatih automobila iz porodice Fiat 500

277
1
Podelite sa prijateljima:

Fiatova familija modela 500 je poprilično uspešna priča, s obzirom na to da je do sada prodato tri miliona primeraka samo u Evropi. 

Mudra odluka italijanske marke bila je da se model 500 vrati na tržište. Poučeni dobrim prodajnim rezultatom retro mališana, čelnici Fiata odlučili su da prošire ponudu tako što će napraviti porodicu modela 500 koju trenutno čine i 500L (MPV) i 500X (SUV). Sva ova tri automobila su kumulativno do sada stigli do tri miliona kupaca u Evropi.

Fiat navodi da je 38% ovih automobila prodato u matičnoj Italiji, dok je ostatak u drugim zemljama Starog kontinenta. Kao najvažnija tržišta u Evropi za porodicu 500 Fiat navodi Veliku Britaniju, Francusku, Nemačku i Španiju.

Pitanje je ipak šta će se dogoditi sa šumadijskim modelom 500L. MPV segment je u odumiranju u poslednjih nekoliko godina, i mada je 500L lider u svojoj klasi po prodaji, ipak je obim iste svake godine sve manji, što dalje implicira da se mora tražiti neko drugo rešenje za ovaj model. Navodi se da bi 500L mogao da pređe među krosovere, što je čest slučaj u prethodnih nekoliko godina sa MPV modelima koji su u krizi, ipak sve su to samo nagađanja, jer Fiat još uvek nije dao nikakve zvanične podatke.

Postojeći krosover 500X je manje-više uspešan kada je reč o prodajnim rezultatima. Nije najprodavaniji model u klasi, ali to je i teško postići s obzirom na to da je taj segment tržišta u velikoj ekspanziji u poslednje vreme. U maju je obeležen jubilej, pola miliona napravljenih jedinica Fiata 500X.

Naravno, Fiat 500 je priča za sebe. Automobil koji uz Pandu „nosi“ prodaju Fiata u Evropi i uprkos godinama ne pokazuje znake starenja. Italijanska marka će uskoro plasirati i potpuno električnu varijantu modela 500, te očigledno ovaj model čeka još dugo uspeših godina na evropskom tržištu.

AutoRepublika 

(277)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
don

Cestitam! 500L bi trebalo pretvoriti u hibridni i elektro auto, ako se moze prepraviti postojeca platforma za male pare.