1. Home
  2. Sajmovi
  3. Zbunjene „siledžije na štiklama“: Mercedes GLE 63 AMG i GLS 63 AMG
Zbunjene „siledžije na štiklama“: Mercedes GLE 63 AMG i GLS 63 AMG

Zbunjene „siledžije na štiklama“: Mercedes GLE 63 AMG i GLS 63 AMG

1.65K
0
Podelite sa prijateljima:

Kategoriju performantnih krosovera definitivno ne razumijemo nikako. Osim Audijevog snagatora, to jest modela RS Q8, Salon automobila u Los Anđelesu je na svijet donio još dva automobila iz potpuno nelogičnog segmenta performantnih SUV-ova, a oba dolaze iz Štutgarta.

To je naravno duet modela koji uključuje GLE 63 AMG i njegovog većeg brata GLS 63 AMG. Mercedes ih vidi kao pravi izbor za roditelje čija djeca kasne u školu.

Ova dva porodična “tegljača” koriste, već dobro poznati, AMG-ov motor oznake 4,0 V8 za čije sklapanje je od početka do kraja odgovoran samo jedan čovjek. Mada se ovog puta po prvi put našao uparen sa 48-voltnim starter-generatorom u AMG verziji, on proizvodi 612 konskih snaga i 850 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta.

Integrisani spoj starter-generator isporučuje dodatnu 21 konjsku snagu uz 250 Nm obrtnog momenta, ali samo kao ispomoć radi neutralisanja turbo rupe, te se ta snaga ne dodaje na ukupan zbir.

Za prenos impozantne količine snage na asfalt je odgovoran devetostepeni automatski mjenjač i 4MATIC+ pogon na sva četiri točka, koji ima mogućnost dostavljanja čak 100% snage na zadnju osovinu.

Sprint iz mirovanja do 100 kilometara na sat, za preglomazni GLS traje 4,2 sekunde, dok manjem ali i dalje ogromnom SUV-u GLE za istu radnju treba samo 3,8 sekundi. Elektronski ograničena maksimalna brzina za oba krosovera iznosi 280 kilometara na sat.

Oba standardno dolaze sa AMG Ride Control+ ogibljenjem i adaptivnim amortizerima, konfigurisani za “izvanrednu agilnost i odlične vozne osobine sa maksimalnim trakcijom i superiornim svakodnevnim komforom”, kako iz Mercedesa tvrde.

Tu je i aktivna kontrola naginjanja karoserije koja funkcioniše pomoću 48 V sistema, kao i elektronski zadnji diferencijal. Kako bi se ogromna masa oba automobila uspješno držala pod kontrolom, Mercedes ih je opremio šestoklipnim kočnim čeljustima na prednjoj osovini.

Po pitanju stajlinga, oba automobila su poprimila, već tradicionalnu, AMG pan-amerikana masku hladnjaka kao i četiri završetka izduvnih cijevi, zajedno sa agresivnijim detaljima na karoseriji. Ogromni usisnici vazduha naglašavaju da se radi o bijesnim „mašinama“, a sve to potvrđuju i specifične AMG felne dostupne u veličinama do 21 inč za manji GLE i do 23 inča za mamutski GLS.

Kada je enterijer u pitanju, tu su specijalna AMG sjedišta i volan, kao i naravno AMG detalji u info-zabavnom sistemu.

Cijene i datum početka prodaje još nisu objavljeni, ali prve primjerke na ulicama slobodno možemo očekivati u prvoj polovini sledeće godine, sa cijenom nešto nižom od 100.000 za GLE 63 i nešto višom za GLS 63 AMG.

Enes Eki Alković

(1648)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments