1. Home
  2. Prezentacije
  3. Superautomobil Nissan GT-R po drugi put (vizuelno) modernizovan u 16 godina
Superautomobil Nissan GT-R po drugi put (vizuelno) modernizovan u 16 godina

Superautomobil Nissan GT-R po drugi put (vizuelno) modernizovan u 16 godina

1.18K
3
Podelite sa prijateljima:

Čuveni Nissan GT-R je debitovao još 2007. godine, i ne čini se da ima naznaka da će se uskoro povući u penziju. Glasine i šuškanja na temu promocije novog pokolenja su aktuelna već mnogo godina, ali sve za sada ostaje na tome. Evo, sada je pristigao izveštaj o debiju ponovo ažurirane verzije aktuelnog Nissana GT-R-a, a koji je upriličen na upravo otvorenom Salonu automobila u Tokiju, gde je prikazan kao model za 2024. godinu. 

GT-R je tokom svih dosadašnjih 16 godina egzistencije bio predmet sitnijih unapređenja, ali je ovo sada zapaženo po tome što je donelo vidnu razliku u dizajnu, dok se prvi takav zahvat video 2016. godine.

Nissan GT-R, levo pre, a onda i posle restilizacije

Najpre da naglasimo da je superautomobil dobio novu masku hladnjaka. Vodoravno postavljen razdelnik vaduha je stigao u nijansi koja je upotrebljena za farbanje karoserije, dok je ranije bio crne boje. Na taj način je GT-R dobio više tradicionalan izgled i naglašena je izvesna veza s odlazećom Serijom R34 modela Skyline GT-R.

Boni zidovi odbojnika su postali elegantni a implementirana su i nova dnevna svetla. Zadnji branik je takođe preoblikovan, dok je oblik zadnjeg spojlera na poklopcu prtljažnika bio predmet revizije. Sva metamorfoza u toj zoni je bila osmišljena s ciljem jačanja vertikalnog pritiska, dok je koeficijent otpora vazduha ostao isti (Cx je 0,26).

Putnička kabina ostaje neizmenjena, ali su poboljašanja u oblasti zvučne izolacije donela novu notu komfora usled smanjenja buke i vibracija u enterijeru. Izdvaja se modifikacija Premium Edition T-spec, a koja se u katalogu pojavila pre nekih osamnaest meseci.

Pruža enterijer izveden tako da donosi više prestiža, dok su ugrađene i kočnice iz klase ugljenično-keramičkih. Nakon izmena, automobil je dobio i nešto mekše postavke sistema vešanja.

Vrhunska verzija Nissan GT-R Nismo, a čije fotografije vidite neposredno iznad i ispod ovih slova, inovirana je u istom duhu kao i uvodni kupe. Dakle, takođe imamo nove branike, modifikovan usisnik vazduha na prednjem delu i zadnji difuzor.

Zadnji spojler, onaj na vratima gepeka, je postao još više masivan, dok je radna površina uvećana za 10%,. Podrška istom je postala višlja, ali istovremeno i tanja. Kabina je profitirala tako što je dobila sedišta izrađena od plastike ojačane ugljeničinim vlaknima, dok je očuvana i specijalna modifikacija nazvana Nismo Special Edition. Ona donosi nefarban poklopac motora izveden upotrebom plastike ojačane ugljeničnim vlakinma, uostalom kao što je to bio slučaj i u prošlosti.

Jedina promena koja se tiče oblasti tehnologije kod modela Nissan GT-R Nismo, odnosi se na zadnji samozaključavajući diferencijal koji je dobio podršku istog takvog, samo prednjeg. Sve ostalo je zadržano da bude kao i pre. Biturbo V6 motor zapremine 3,8 litara koji se nalazi u osnovnom modelu proizvodi 570 konjskih snaga i 637 Nm najvišeg obrtnog momenta, dok verzija Nismo pruža 600 „konja“ i 652 Nm. Što se tiče prenosa snage, on je na sve točkove a vrši se putem robotizovanog menjača sa šest brzina.

Prodaja osveženog superautomobila po imenu Nissan GT-R kreće u matičnom Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama na proleće, dok će dodatno naoštrena alterantiva s indeksom Nismo, biti ponuđena tek tokom letnjih meseci.

AutoRepublika

(1179)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TheStig

Ovo je izvorni Nissan. Ono što je Nissan nekada bio i po čemu je bio drugačiji u odnosu na druge japance i bio najjači japanski brend. Kad prikaze od firmi kao Reno upetljaju prste ostane ono što je ostalo od Nissana. Na sreću GTR je tu i dalje sa nama, da prkosi vremenu i ovim farsa trendovima koji su došli. Legenda automoto sporta i sportskih automobila.

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
Matija

Vreme i kontinuitet su bitni faktor za sazrevanje, kako coveka tako i masine. Novi GTR je vec na prvi pogled prepoznatljiv a deluje svezije i ubedljivije. To je recept za uspeh a ne razvojna politika gde se modeli iznenada pojavlju i vec posle prve generacije nestaju, bez obzira na njihov uspeh ili neuspeh.

Bungi

Ovaj sportski model bi u bliskoj budućnosti mogao da postane puni hibrid kao njegov terenski rođak Patrol.To znači da bi njegov V6 biturbo služio isključivo kao generator za pokretanje el. motora, odnosno za proizvodnju el. energije.Mjenjač bi bio izostavljen a pogon bi obavljala 2 el. motora, jedan na prednjoj, jedan na zadnjoj osovini plus jedna manja baterija za napajanje istih(4-5 kW).