1. Home
  2. Life
  3. Osveženi Volkswagen Golf će posedovati ChatGPT
Osveženi Volkswagen Golf će posedovati ChatGPT

Osveženi Volkswagen Golf će posedovati ChatGPT

138
4
Podelite sa prijateljima:

Danas je u Las Vegasu otvoren Sajam potrošačke elektronike CES 2024 i tamo je Volksvagen najavio masovno uvođenje ChatGPT-a u svoje automobile, i to u vidu inteligentnog glasovnog asistenta zasnovanog na veštačkoj inteligenciji. Da bi se demonstrirala inovacija, prikazani su zvanični „špijunski“ snimci ažuriranog Volkswagena Golfa GTI-ja.

Volkswagen Golf GTI

U osnovi, ChatGPT će na kraju biti dostupan na svim modelima napravljenim na arhitekturama MEB i MQB evo i opremljenim interno osmišljenim glasovnim asistentom nazvanim IDA. Zbog toga je već najavljeno da će, pored restilizovanog Golfa, veštački inteligentni pomoćnik biti ugrađen u električne automobile nazvane ID.3, ID.4, ID.5 i ID.7, kao i u nove generacije modela Tiguana i Passata.

Ovo je postalo moguće zahvaljujući saradnji sa američkom kompanijom Cerence, specijalizovanom za automobilske glasovne asistente. Uz pomoć tehnologije Cerence Chat Pro implementirana je podrška za bot ChatGPT-a s deklarisanim nivoom stabilnosti i sigurnosti „automobila“.

Golf GTI i ID.7

Veštačka inteligencija će biti integrisana direktno u glasovni asistent IDA-u, proširujući njegovu funkcionalnost. Tako će, pored uobičajenih mogućnosti glasovne kontrole multimedijskog sistema, navigacije ili kontrole klime, IDA moći da obrađuje složenije zahteve, daje dodatne informacije, pa čak i komunicira sa vozačem o opštim temama.

Na primer, veštačka inteligencija će predlagati najbližu benzinsku stanicu ili stanicu za punjenje, dobru knjigu za čitanje ili će moći da navede detaljne tehnilke karakteristike automobila.

Volkswagen Golf GTI

U teoriji, nema ograničenja za interakciju, jer ako IDA ne može sama da ispuni zahtev, onda će ga preneti u ChatGPT sa svojom ogromnom bazom podataka, gde postoji odgovor na skoro svako pitanje. U isto vreme, vlasnici gore navedenih Volkswagenovih modela ne moraju ništa da ažuriraju ili da se registruju bilo gde – sve zahvaljujući besprekornoj integraciji pomoću tehnološkog rešenja nazvanog Cerence Chat Pro.

Najavljena je potpuna anonimnost i zaštita ličnih podataka: ChatGPT nema pristup podacima iz vozila, a pitanja i odgovori se brišu odmah nakon što se zahtev izvrši.

Što se tiče kamufliranog Golfa, ilustracije sugerišu da neće biti previše promena. Na primer, moćni Golf GTI će nuditi drugačije branike, novi izgled dnevnih svetala i novi volan sa analognim dugmadima umesto dodirnih (trenutno samo početne verzije Golfa pružaju analogne tastere).

Ostale promene u unutrašnjosti vozila će biti relevantne za sve verzije. Glavna stvar je da će postojati novi, samostojeći ekran medijskog sistema, ispod kojeg se nalazi niz komandi osetljivih na dodir za kontrolu rada klima uređaja, kao što je to uostalom i slučaj s u drugim novim Volkswagenima.

Volkswagen Golf GTI

Restilizovani Golf će se naći u prodaji pre kraja 2024. godine, ali će ChatGPT biti integrisan u multimedijalne sisteme Volkswagenovih automobila u drugom kvartalu ove godine.

AutoRepublika

(138)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Ja ili ne znam da postavljanjem “pametnih pitanja” na primeren način komuniciram sa ovom veštačkom inteligencijom ili ne znam da na pametan način primim i obradim ono što mi veštačka inteligencija nudi kao svoj odgovor.
Tek, ta veštačka inteligencija kao element opreme vozila mi svakako ne bi bila bitan faktor za izbor automobila. Šta više, mislim da bih je radije izbegao.

BB

Znaš šta se na zapadu zove inteligencija? Virenje kroz tuđi prozor…. Eto te riječi u skraćenici CIA. Tako i taj Chatgpt viri u razne stranice na internetu i piše gluposti koje je neko drugi ranije napisao ..

A vrhunac gluposti je to smeđe ugrađivati u drugo „smeće“ i to zvati nekakvom revolucijom

s mile

pa toliko su u mogućnosti… da mogu više bilo bi više..ali…

Rikošet

Kao da redizajniraju telefon, a ne automobil…