1. Home
  2. Life
  3. Lifestyle
  4. Koji su omiljeni izbori za boju karoserije po svetskim regijama?
Koji su omiljeni izbori za boju karoserije po svetskim regijama?
0

Koji su omiljeni izbori za boju karoserije po svetskim regijama?

1.34K
0
Podelite sa prijateljima:

Proizvođač boja za karoserije automobila Axalta navodi da je bela nijansa omiljeni izbor vozača u svetu. Ipak, siva ozbiljno preti da preotme tron najčistoj boji spektra.

Tokom 2019. godine, prva tri mesta na listi najpopularnijih boja su zauzele: bela (38%), crna (19%) i siva (13%). Bela dominira listom još od 2011. godine a dalji poredak izgleda ovako: srebrna (10%) , plava (7%), crvena (6%), braon / bež (3%), žuta (2%), zelena (1%) i ostale (1% ).

Iz ovoga se može zaključiti da svega četiri nijanse drže čak 80% ukupnog tržišta.

„Ove godine je srebrna nijansa skliznula s podijuma na kom se nalaze tri prvoplasirane opcije. 10% je najlošili skor koji je ova boja postigla u poslednjih više od deset godina. S druge strane, naše istraživanje otkriva da je ozbiljan uspon doživela siva boja, a to se odnosi na sve krajeve sveta. Bilo kako bilo, dominiraju bela, crna siva i srebrna s kumulativnim tržišnim udelom od 80% globalnog tržišta u automobilskoj industriji,“ navodi se u saopštenju koje je potpisala kompanija Axalta.

Ilustracija prikazuje najpopularnije boje na teritorijama Amerike, Evrope, Rusije i Afrike:

Za razliku od preferencija vozača na nivou celog sveta, vlasnici automobila u Evropi najviše vole sivu. Po mišljenju Elke Dirks, koja je u kompaniji Axalta zadužena za osmišljavanje različitih nijansi, a u čijoj je nadležnosti regija Evrope, Srednjeg istoka i Afrike je navela:

„Ove godine smo doživeli rast od 5% u segementu kompaktnih i sportskih automobila. Ovo je bio prvi put da je na evropskom kontinentu, siva u različitim nijansama (počev od prirodne do različitih sofisticiranih varijacija na temu sive) nadmašila belu boju koja je dugo bila omiljena. Evropljani su izrazili želju da iskoriste sivu boju kako bi smirili emotivne bure koje im život donosi, a navode da je siva doprinela da se osećaju smirenije.“

Evo i pregleda najpopularnijih nijansi u Aziji, Japanu, Kini, Južnoj Koreji i Indiji:

Kao što i vidimo, u ostatku sveta bela ostaje dominantan izbor vozača. Za 1% je u Aziji povećala svoju dominicaju a Kinezi najčešće navode da preferiraju njenu rafiniranost i sofisticiranost. Najpopularnija varijacija na temu bele nijanse je ona koja poseduje perla efekat.

Iako analiza razlika po regionima ne pokazuje značajnija odstupanja, izveštaj koji je ova kompanija pripremila pomaže proizvođačima da razumeju preferencije pojedinih tržišta kao i razvoj određenih regionalnih trendova, pa čak i onih koji karakterišu jednu državu. Na osnovu ovako detaljnih podataka, proizvođači pristupaju razvoju novih nijansi.

AutoRepublika

(1343)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments