1. Home
  2. Life
  3. Lego je opet u modi – upoznajte električni kombi Canoo
Lego je opet u modi – upoznajte električni kombi Canoo
0

Lego je opet u modi – upoznajte električni kombi Canoo

211
0
Podelite sa prijateljima:

Sigurno se sećate onih filmova naučne fantastike iz osamdesetih godina prošlog veka gde je prikazivana budućnost. Po pravilu bi tada vozni park budućnosti bio sačinjen od automobila koji su uvek bili kockasti. Tu pre svega mislimo na holivudska izdanja, što je donekle očekivano kada znamo da je većina automobila iz spomenutog perioda bila dizajnirana „kao lenjirom“, ali kako je svet ušao u 21. vek, tako je i aspekt aerodinamičnosti dobio na dodatnom značaju.

Iz opradvanog razloga naravno, pošto su na taj način četvorotočkaši postajali lepši i generalno su privlačniji nego oni raniji, a pride se i lakše probijaju kroz vazduh, čime automatski troše i manje goriva.

 

Ispred nas je sada kombi američke firme Canoo koji izgleda kao nešto što biste videli u filmu Robocop, i to obavezno u ulozi prevoznog sredstva nekog negativca. Kompanija je osnovana pre tri godine pod imenom Evelozcity u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, i to od strane tri imigranta iz Nemačke koji su proveli dosta godina radeći za Opel i BMW. Protekle godine je Evelozcity postao Canoo, a nedugo zatim je korejski gigant Hyundai najavio investiciju u tu firmu od 87 milijardi američkih dolara u narednih pet godina.

 

Prvi model kompanije nosi oznaku MPDV1, a reč je o električnom kombiju za koji Canoo tvrdi da će pružati relativno nisku cenu od 33.000 američkih dolara. Tvrdimo da je brojka pristupačna iz razloga što su skuplji čak i oni kombiji sa benzinskim motorima kao što su Ford Transit, Chevrolet Express, Ram ProMaster i Mercedes Sprinter.

Predstavnici firme kažu da će biti dostupna dva modela. Ovaj prvi je sličnih dimenzija kao Kia Nero i pruža 5.663 litara prostora, dok je veći MPDV2, veličine ekvivalentne tradicionalnom minivanu, i pruža tovarni prostor od čak 12.743 litara.

Svi primerci će pružati jedan električni motor sa maksimalnih 200 konjskih snaga, ali će se zapremina baterija kretati između 40 i 80 kWh. S jednim punjenjem baterija, manji MPDV1 će moći prevaliti od 208 do 368 kilometara, a veći kombi od 144 do 304 kilometara „zahvaljujući“ većoj masi. Canoo takođe obećava da će se baterija napuniti do 80% dostupnih kapaciteta, za svega 28 minuta, onda kada se priključi na brzi punjač.

Kompanija iz Kalifornije očekuje da će većina kupaca biti firme za dostavu robe u gradovima i one već sada mogu da naruče svoje primerke tako što će uplatiti stotinu američkih dolara za rezervaciju, a prvi primerci će se naći na ulicama do 2023. godine.

Međutim, Canoo se ne zadovoljava sa postignutim i već najavljuje i putničku verziju kao i veći komercijalni van pod oznakom MPDV3.

AutoRepublika

(211)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments