1. Home
  2. Vesti
  3. Kada se troši manje goriva, pri vožnji u „leru“ ili motornim kočenjem? (video)
Kada se troši manje goriva, pri vožnji u „leru“ ili motornim kočenjem? (video)
4

Kada se troši manje goriva, pri vožnji u „leru“ ili motornim kočenjem? (video)

28.04K
4
Podelite sa prijateljima:

Šta svi mi često pratimo tokom vožnje? Pa, potrošnju, naravno. Pritom obično gledamo (bar ponekad) da tu vrednost održimo što nižom, testirajući brojke trenutne potrošnje u različitim režimima vožnje.

Vozači često ubace u neutralnu poziciju menjača, da bi ostavili „gravitaciji“ ili „inerciji“ da obavi posao umesto motora. Da li je to dobar način da se uštedi? Engineering Explained je pokušao da da odgovor na ovo pitanje.

Subaru Crosstrek je izveden na put sa usponima i nizbrdicama, a voditelj za volanom je objasnio zašto je bolje ostaviti motor u „brzini“.

Naime, odgovor je prilično jednostavan. Kada je transmisija u pogonu, bilo da je automatska ili manuelna, kompjuter će detektovati ubrzanje bez davanja gasa i prekinuće dovod goriva u motor. Naravno, motor i dalje radi ali kao kompresor, suprotno ubrizgavanju mešavine goriva i vazduha u cilindre. Ukoliko se menjač izbaci iz stepena prenosa, kompjuter će detekovati da nema gasa i staviće motor u „ler“, što znači da će ubrizgavati neophodnu količinu goriva (jasno, ovo se ne odnosi na stare motore sa karburatorima). Ovaj proces je praktično vizualizovan u video klipu.

Takođe, u videu se objašnjava da pri vozi preko više uspona i nizbrdica, efikasnije je izbaciti automobil iz „brzine“, tako da se on dovoljno zaleti da ga inercija popne uz narednu uzbrdicu. Mada tehnički tačno, ovo nije praktično a nije ni preporučljivo (često se i probija zakonsko ograničenje brzine). Zaključak – držite automobil u stepenu prenosa stalno.

 

(28042)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
koska

Vozim auto u leru kada god se za to pruzi prilika vec 10 godina Citroen C 3 1,4 benzinac.Naime voziti u leru nije bas sigurno i za to trebate imati petlje.Iskoristavam svaku nizbrdicu,pratim i apercipiram promet tako daleko da predviđam i izbjegavam lose vozace ispred sebe preticuci ih ili ih pustajuci da se odmaknu.Automobil je prosao 160 000 tisuca km i od toga je u leru odvoženo otprilike oko 30 do 40 posto cak i na auto cesti.Naravno smisao je usteda goriva a ja to sam vidim na putno racunalu i broju possjeta beznizinskim stanicama. U cemu je poanta…ja cak… Pročitaj više »

Ivixa

Nisi ti citav

koska

brate mili.. nisam…imas pravo.. …ali bar jesu kocnice citave…he..he

Maki

Ovakve vozace najvise mrzim, cak vise i od pocetnika koji guse saobracaj, jer su takvi najveca pretnja za pogibiju pre svega ostalim ucesnicima a na kraju i sebi samom. Meni auto trosi 0l kada se spusta ubacen u stepen prenosa niz brdo i ide taman dovoljno brzo da mi ne treba ni gas ni kocnica. A u leru trosi 1 l prema bordu. A cak i da trosi nesto dok se spusta u brzini bez gasa u tim starijim automobilima, svakako vise kosta neciji zivot od sacuvanih 20, 50 ili 100 pisljivih dinara ili makar nerviranje i stres od budale… Pročitaj više »