1. Home
  2. Video
  3. Bugatti kome ni uragan ne može ništa (VIDEO)
Bugatti kome ni uragan ne može ništa (VIDEO)
0

Bugatti kome ni uragan ne može ništa (VIDEO)

317
0
Podelite sa prijateljima:

Bugatti je obnarodovao kako se pokazao hiperautomobil Centodieci prilikom nedavnog testiranja u vazušnom tunelu. Automobil je ostao čvrsto prikovan za tlo, čak i kada je bio izložen udarima vetra strahovite brzine, koja je na momente dosezala i 300 kilometara na čas.

Naravno, Centodieci nije usamljeni model sposoban da premaši brzinu kretanja od 350 km/h, a pri takvim poduhvatima je od kritične važnosti proceniti uticaj vetra na stabilnost vozila. Na osnovu toga se, između ostalog, i formira mišljenje o kvalitetu hiperautomobila. Kako bi se obezbedila odnosna relevantna procena, ne ide se na stazu gde se postižu tako velike brzine, već se automobil testira u vazdušnom tunelu, kako bi se utvrdila granica tolerancije u odnosu na jačinu vetra, i kako bismo saznali gde su krajnje granice konkretnog četvorotočkaša.

Propeler koji je korišćen u vazdušnom tunelu upotrebljenom za test Bugattija je u prečniku imao osam metara, a pokretan je od strane monstruoznog motora s 9.172 konjske snage kako bi bio u stanju da isporuči konstantnu brzinu strujanja vazduha od 300 kilometara na čas, što je dovoljno moćno da omogući poletanje aviona.

“Pogonske osovine se skidaju s vozila pre početka testa kako bi se sprečilo da spoljni pogon točkova prenese bilo kakvu silu u vozilo. Vozilo je zatim pričvršćeno samo s četiri male osovine u donjem delu karoserije, a njegova visina se menja u skladu sa planom testiranja,“ objašnjava Bugatti.

Konstruktori iz Bugattija su izvršili neke modifikacije, poput toga što su zakrilca prednjeg difuzora učinili prilagodljivim po uglu, dok je zadnji blatobran modifikovan za svega par stepeni. Inženjeri su proveravali i kako struji vazduh oko hiperautomobila Centodieci pri brojnim različitim brzinama istog. Počeli su od 140 km/h, kada su koristilli standardnu postavku zarad utvrđivanja referentne vrednosti koja bi se potom poredila s ostalim modelima marke. Onda se krenulo u sprovođenje različitih testova kako bi se utvrdila maksimalna brzina, uključujući i kretanje pod različitim uglovima, na koji način se simulirao brz prolazak kroz krivine, na koji način su stvarane velike bočne sile.

Kritično važna je kontrola temperature rashladne tečnosti i motornog ulja u Bugattijevom 8,0-litarskom W16 motoru s 1.600 konjskih snaga, pri tako visokim brzinama kretnja. Uz upotrebi posebnih slika za koje se koristi i magla, inženjeri su proveravali i sistem za hlađenje kočnica u vazdušnom tunelu.

“Važni su podaci koji otkrivaju silu potiska, kako na prednjoj, tako i na zadnjoj osovini. Oni moraju biti u perfektnoj zoni jer je to od esencijalne važnosti za ponašanje vozila pri visokim brzinama kretanja,“ pojašnjava Andre Kulig, tehnički rukovodilac projekata razvoja unikatnih Bugattija.

Pisali smo o događaju u kom je tokom 2019. godine predstavljen Bugatti Centodieci. Konstruisan je kao omaž modelu EB 110, kojim je Romano Artioli ponovo oživeo marku Bugatti pre nekih 30. Centodieci je predviđen za montažu u svega deset primeraka koji su rasprodati u svega par sati nakon prezentacije. Neto cena je iznela osam miliona evra. Ekskluzivne i ručno izrađene primerke će kupci dobiti tek sledeće godine.

Pogledajte kako to izgleda.

AutoRepublika

(317)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments