1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Industrija
  5. Fiat izlazi iz A segmenta
Fiat izlazi iz A segmenta
3

Fiat izlazi iz A segmenta

1.27K
3
Podelite sa prijateljima:

FCA planira da izađe iz A segmenta u Evropi, gde je lider, pridružujući se na taj način drugim proizvođačima, koji žele da se oslobode svojih najmanjih modela zbog rastućih troškova razvoja u smislu ekološke podobnosti.

Šef kompanije, Majk Menli, izjavio je da pokušava da se više orijentiše na B segement.

„U bliskoj budućnosti, bićete svedoci prebacivanja fokusa na segment većeg obima, veće marže, a to će uključivati odustajanje od kategorije najmanjih automoibla“, rekao je on, ne preciziravši vreme kada bi to trebalo da bude urađeno.

500 je star već 12 godina. Lansiran je u julu 2007., poznat po svom retro stajlingu, koji evocira na originalni 500, ikonu koja je na scenu stupila daleke 1957. Evropska prodaja ovog modela je pala za 9 odsto u prvom polugodištu.

Treća generacija Pande je u prodaju krenula februara 2012., a prodaja ovog modela je u prvom polugodištu porasla za 15 odsto, na 105.534 primerka.

Evropski gubici

FCA je ostvario gubitak od 55 miliona evra u Evropi u trećem kvartalu.

Menli je takođe rekao da Fiatovi „komercijalni izazovi“ u Evropi potiču od veoma velike izloženosti A segmentu, koji donosi malu zaradu, a modelna linija je u proseku najstarija u industriji.

Fiat sada planira da vrati kupce u B segment, iz kojeg je izašao s ukidanjem proizvodnje Punta.

Punto je bio Fiatov besteler u Evropi dugi niz godina, ali je pokojni CEO, Serđo Markione, rekao da njegova prodaja nije dovoljna da iznedri profitabilnog naslednika, s čim se u načelu ne slažemo, tako da bi ova greška mogla da bude ispravljena.

Fiat će imati za cilj da lojalne kupce iz A segmenta premesti u B kategoriju, u isto vreme zadržavajući kupce koji još uvek poseduju Punto.

Segment malih automobila u Evropi je najveći i mnogo profitabilniji u odnosu na klasu najmanjih četvorotočkaša.

Menli nije diskutovao o tome koji će novi Fiatovi modeli biti predstavljeni u B segementu. Takođe, nije komentarisao budućnost Pande i 500-tke.

Pomoć PSA

Planirano spajanje sa PSA grupom bi Fiatu obezbedilo pristup CMP platformi, na kojoj počivaju novi Peugeot 208 i Opel Corsa. Ovi automobili imaju čisto električne verzije, kao i varijante s motorima s unutrašnjim sagorevanjem.

Fiat takođe trenutno prodaje i još neke modele koji nose oznaku „500“. 500L  je bio vodeći u klasi malih monovolumena u Evropi po pitanju prodaje u prvom polugodištu, mada brojka od 24.112 jedinica nije baš impresivna. Krosover 500X je na desetom mestu u kategoriji malih SUV/krosovera. Ova dva modela počivaju na maloj, američkoj širokoj platformi, koja čini bazu i za Jeep Compass i Renegade. Panda i 500 koriste Fiatovu mini platformu.

Ipak, poznati analitičar iz JATO Dynamicsa, Felipe Munjoz, rekao je da sumnja da će Fiat u potpunosti napustiti  A segment.

Fiat bi mogao da unapredi sadržaj i cenovnu ponudu 500-tke i Pande, i ubaci ih u igru u kategoriji malih automobila, rekao je on.

Italijanska marka bi takođe mogla da pokuša da uspešnu formulu 500 primeni na nešto veći automobil.

Lancia Ypsilon, koja se prodaje kao model B segmenta, a počiva na Pandinoj platformi, primer je kako bi to moglo da funkcioniše, kaže Munjoz.

FCA se pridružuje drugim kompanijama koje su takođe u fazi revidiranja strategije kada je reč o B segmentu, što je svojevrstan odgovor na novu evropsku regulativu u oblasti bezbednosti i emisije štetnih gasova, posebno ugljen-dioksida.

Ford i Opel su već izašli iz A segmenta. „Plavi oval“ je stopirao uvoz Ka+ iz Indije, dok je Opel ukinuo modele Karl i Adam, koji su dolazili iz Koreje.

Šefovi Volkswagena su nezvanično sugerisali da je u planu izbacivanje SUS motora iz Up!-a, što znači i nestanak Seata Mii i Škode Citigo.

AutoRepublika

(1268)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

To može samo Fiat. Jedino što imaji i što im ide, i oni hoće da se povuku….

Don

Slažem se.

s mile

nema smisla, caruju u A segmentu, B i C su skroz zanemarili….