1. Home
  2. Vesti
  3. Ford Explorer je sada još poželjniji
Ford Explorer je sada još poželjniji
0

Ford Explorer je sada još poželjniji

200
0
Podelite sa prijateljima:

Ford će vam sa ponosom reći da je pokrenuo celu SUV revoluciju, kada je je debitovao model Explorer početkom devedesetih godina prošlog veka. Iako su slična vozila postojala i ranije, Explorer je zapravo bio prvi pristupačni terenac koji je dovoljno civilizovan za svakodnevnu upotrebu. Čak i tokom krizne 2020. godine, Amerikanci su kupili 226.217 jedinica, što je za 21% veća brojka u poređenju sa istim periodom od godinu dana ranije.

Explorer nikako nije jeftin model i čak je i za bazni model je potrebno izdvojiti 32.675 dolara, a za one sa punom opremom i preko 60 hiljada najmanjih zelenih novčanica. Kompanija je upravo napravila nekoliko poteza za narednih par godina zahvaljujući kojim bi kupovina mogla biti izvedena za manje novca.


Za početak, tu je nova verzija koju Ford zove Enthusiast ST. Reč je o izuzetno popularnom sportisti pod značkom ST, ali ova reč „Enthusiast“ nam govori da je više namenjen onima kojima su performanse najbitnije. U prošlosti je ST bio dostupan samo na bogato opremljenim modelima, a ovaj put Ford je izbacio neke detalje s ciljem da bude pristupačniji.

Enthusiast ST i dalje pokreće 3,0-litarski turbobenzinac sa 400 konjskih snaga i maksimalnih 563 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za manje od pet sekundi i maksimalnu brzinu od 230 km/h.

Za ST je potrebno izdvojiti 52.830 američkih dolara, dok je „Enthusiast“ za više od 4 hiljade „zelembaća“ jeftiniji.
Ako su vam luksuz i oprema bitniji, Ford i u toj kategoriji ima „konja za trku“. Explorer Platinum predstavlja sam vrh ponude ovog terenca, a u prošlosti je bio dostupan samo s pogonom na sva četiri točka.

Međutim, sada je tu i opcija sa pogonom na zadnje točkove koja će ga učiniti za 2 hiljade dolara jeftinijim (ukupno 52.480 najmanjih zelenih novčanica). A kada već spominjemo Platinum, da kažemo i da se sada može naručiti i sa hibridnim izdanjem. Reč je o poznatom 3,3-litarskom benzincu s 318 „konja“.

Ford već sada prima narudžbe, a prvi primerci će biti isporučeni kupcima na jesen. Nema sumnje da će Explorer nastaviti sa uspesima koje čak ni epidemija virusa nove korone nije uspela da uspori.

AutoRepublika

(200)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments