1. Home
  2. Prezentacije
  3. Grandiozni Nissan Patrol umiven
Grandiozni Nissan Patrol umiven

Grandiozni Nissan Patrol umiven

978
0
Podelite sa prijateljima:

Aktuelna Y62 generacija SUV-a Nissan Patrol je na pragu svog desetog rođendana, a naslednika još uvek nema ni na horizontu. Umesto potpuno nove iteracije, Nissan je publici predstavio nanovo osvežen model. Prezentacija noviteta, druga po redu u ovoj generaciji, je upriličena u Abu Dabiju, a to sasvim sigurno nije slučajno.

Ne samo što je internet prepun priča o ogromnom tržišnom udelu Patrola na Srednjem Istoku već se autor ovih redova lično uverio u zastupljenost vozila iz ovog segmenta, primarno Toyote a onda i Nissana, kako u Abu Dabiju, isto tako i u Dubaiju. Shodno ovim činjenicama, Japanci su se potrudili da udovolje ukusu tamošnje klijentele.

Da krenemo od dizajnerskih izmena. Patrol je dobio potpuno novu njušku, a tu ne mislimo samo na prednje svetlosne grupe već i na masku hladnjaka kao i poklopac motora. Čak su i prednji blatobrani modifikovani.

Bokovi nisu pretrpeli neke strateške izmene ali su zato peta vrata, kao i zadnji odbojnik, inoviranog oblika. Grafika zadnjih signalnih grupa je takođe retuširana a pokazivači pravca su sada „trčeći“ nalik onima kojima se deca raduju i ponadaju svaki put kada vide novi Audi na ulici. Uzgred, ovo je prvi put da se takav stil može videti na vozilima ovog japanskog proizvođača.

Udarna metamorfoza je zahvatila putničku kabinu. Centralna konzola je mesto gde se nalazi veliki ekran osetljiv na dodir koji dopunjava u funkcionalnom smislu ono što nudi “glavni” ekran izrađen upotrebom iste tehnologije, a što se pre svega odnosi na pregled funkcija medijalnog sistema.

Tako nešto smo već viđali u vozilima marke koju Nissan pokušava da izdigne na nivo premijuma, odnosno u primercima Infinitija. Ipak, vozačima Nissana je na upotrebu ostavljeno više analognih tastera kao i jedan rotacioni, a smešteni su oko jednog od pomenutih monitora.

Patrol je takođe profitirao kroz restilizaciju i tako što je dobio nove presvlake sedišta od kvalitetne tkanine. Sedišta su ispresecana štepovima na način da formiraju dijamantske oblike. Nov je i efikasniji sistem ventilacije sedišta, ali se nalazi u ponudi samo za tržišta s paklenom klimom.

Sistem autonomnog kočenja u kritičnim situacijama kao i sistem za raspoznavanje pešaka, takođe su na listi opreme. Inženjeri iz Zemlje izlazećeg Sunca su se potrudili da od nepoželjnih zvukova prejakog intenziteta, kao i od vibracija, zaštite cenjene putnike Patrola.

Što se tiče inženjering rešenja, može se konstatovati da tu Nissan nije menjao svoj veliki SUV. U ponudi su i dalje dva velika benzinska motora: V6 zapremine 4 litre uz razvoj 275 konjskih snaga kao i moćniji V8 agregat koji iz 5,6 ltara zapremine razvija 400 „konja“.

Menjačka kutija je sedmostepena automatska a sistem pogona na sve točkove poseduje i reduktor što doprinosi boljim karakteristikama vozila na negostoljubivim terenima. Dizel pogonski sklop nije predviđen i neće ga ni biti u ponudi, a razlog tome je svakako pronađen u preferencijama kupaca s ključnih tržišta.

Na Srednjem Istoku će se osveženi Patrol naći već narednih dana a kasnije će biti dopremljen i na teritoriju Australije, Kine i Severne Amerike, gde će se prodavati pod nazivom Armada.

Nissan Patrola već dugo nema na našem tržištu, a što se Evrope tiče, do pre dve godine se mogao kupiti u Rusiji, i možda još ponegde, mada sumnjamo. Uzgred, Nissan je objavio da je od 1951. godine, isporučeno 1,9 miliona vozila ovog modela različitih generacija. S druge strane, danas ili možda juče smo preneli vest da je Land Cruiser dostigao prodaju od deset miliona primeraka (doduše uključujući i analogni Lexusov četvorotočkaš).

AutoRepublika

(978)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments