1. Home
  2. Vesti
  3. Putin video prototip KAMAZ-a koji ne zaostaje za zapadnim rivalima
Putin video prototip KAMAZ-a koji ne zaostaje za zapadnim rivalima
0

Putin video prototip KAMAZ-a koji ne zaostaje za zapadnim rivalima

10.38K
0
Podelite sa prijateljima:

U predvečerje proslave pedesetog rođendana KAMAZ-a, fabričke pogone je u petak posetio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin. Tom prilikom se uverio u status radova na proizvodnji nove kabine koja se radi u kooperaciji s nemačkim Daimlerom, ali smo sigurni da je najveći stepen uzbuđenja Putin doživeo prilkom upoznavanja sa modelom budućnosti koji je nazvan „KAMAZ-54907 Continent“.

Prototip se alternativno naziva i „Project 2020“. U pitanju je konceptni kamion u čijoj izradi su specijalisti ruske marke kombinovali inovativna rešenja evropske industrije s onima koja su prikazana tokom 2017. godine, pod sloganom „kabine budućnosti”, gde je svoje učešće u razvoju uzeo i Torino Design.

Sam kamion je razvijen na temelju teškaša serije K5 čija prodaja uskoro treba da započne, ali uz izvršene dalje dorade, instalaciju potpuno novog aerodinamičkog paketa kao i uz dodatak ponekih spektakularnih elemenata.

LED trake (donje ilustracije) su postavljene na prednjem delu kamiona, ispod amblema i u farovima. Uz to, zadnje signalne grupe se takođe mogu pohvaliti rasvetom u istoj tehnologiji.

Kako bi bio usklađen s konceptnom poluprikolicom (donje fotografije), na krovu su montirane solarne ploče, na točkove su postavljene obloge, dok se i sa zadnje strane nalaze aerodinamički dodaci koji bi trebalo da omoguće sniženje potrošnje goriva, koje prema navodima evropskih proizvođača kamiona dostiže i do 2 litra na 100 kilometara.

Pored toga, konstrukcija kamiona je olakšana koliko god je to bilo moguće u ovom trenutku. Prema informacijama koje prenose ruske kolege, ugrađene su opruge izrađene od kompozitnog materijala, kao što su još neke komponente iz sistema ogibljenja izrađene od aluminijuma.

Ali ono što je donelo najveći boljitak u energetskom smislu odnosi se na hibridni pogonski sklop koji bi trebalo da radi u sadejstvu sa TraXon Hybrid menjačkom kutijom. Na transmisiju koju potpisuje ZF, prikačen je mali elektromotor,  što je omogućilo da vozaču na raspolaganju budu tri režima vožnje: “dizel”, “elektro” ili “dizel plus elektro”.

Ruske kolege koje su imale priliku da upravljaju kamionom marke DAF XF koji koristi identičan pogonski sklop tvrde da je taj primerak krasila mogućnost vožnje u čisto električnom režimu u ne tako skromnom broju kilometara. Preciznije DAF se kretao celih šest kilometara konzumirajući isključivo električnu energiju, što je prema konstruktorima bilo dovoljno da se teškaš “provuče” kroz naseljeno mesto bez da emituje štetna isparenja.

Jeste diskutabilno da li je šest kilometara dovoljno za savladavanje deonica kroz naseljena mesta, ali za manevre po magacinskim prostorima, svakako jeste. Druga namena elektromotora se ogleda u tome da pomaže dizel jedinici, snižavajući joj potrebe za naftom. KAMAZ tvrdi da se njihov pulen zato zadovoljava sa 25 litara na svakih 100 kilometara.

Bilo kako bilo, nakon vožnje holandskog primerka s TraXon Hybrid menjačem, novinari su saznali da samo taj sistem košta sto hiljada evra, nakon kog saznanja sva priča o nekakvoj kasnijoj štednji u eksploataciji pada u vodu i postaje totalno besmislena. Dakle, poput situacije s novim materijalima koji kucaju na vrata automobilske industrije, o čemu smo pisali jutros, i ovde se još uvek više radi o ideji i viziji za budućnost, pre nego o nečemu momentalno upotrebljivom.

Enterijer prototipa je zasnovnan na onome što je javnost mogla da vidi na izložbenoj manifestaciji Comtrans-2019. Ispred vozača je postavljen digitalni instrumentacioni panel. Sastoji se od jednog velikog (centralno montiranog) i jednog malog tableta pozicioniranog na obruču upravljača.

Šteta je što je ručna kočnica ostala normalna, odnosno konvencionalna iako sam Mercedes, uostalom kao i Volvo ili Scania, već implementiraju elektronsku parkirnu kočnicu. Za razliku od ovog detalja, KAMAZ i Mercedes (Actros) dele neke druge sisteme. Tu mislimo na MirroCam (o kom smo pisali juče), ili VDS što je akronim od Vehicle Dynamic Steering a koji omogućava vozaču da na kratko skloni ruke s volana.

Ipak, iako KAMAZ-ov prototip koristi unutrašnje monitore i sistem kamera, za razliku od Mercedesa, kod ruskog kamiona su one smeštene i spolja, ali i iznutra kako bi se pratile reakcije vozača, a sve sa ciljem da se proceni zamor ili nivo koncentracije.

Ovaj sistem nije jedini asistent saobraćajnoj policiji u KAMAZ-u. Kao kod Volvoovih kamiona, i u ruskom primerku je instaliran “alkometar”, s tim da je ovde reč o elektronskoj jedinici. Trunku alkohola ako sistem detektuje, kamion ostaje ukopan u mestu.

Inače, kabina je namenjena jednom vozaču. Ne postoji dvostruki boks za noćni odmor, odnosno gornji krevet nije postavljen dok je donji prislonjen uz zid kabine, kako bi se rasklopio tokom noći. U sredini se nalazi fioka sa sklopivim stočićem.

Iza plafona su smešteni odeljci za odlaganje sitnica, ali i jedan u kom su postavljeni mikrotalasna pećnica i umivaonik sa ogledalom i sudoperom!

Instalirana je još jedna neobična stavka koja je namenjena zadovoljenju potreba vozača za hranom. Svojevrsna multipraktična „kuvalica“ je ugrađena u prednji panel, pa iako je ideja o pripremi hrane u kokpitu kontroverzna sama po sebi, ipak je ovo prikladnije rešenje od plinske boce s gorionikom. U jednoj od fioka se nalazi i električna sprava za kuvanje vode za koju su konstruktori zamislili da će služiti vozaču za pripremu kafe.

Inženjerska ekipa nije primenila inicijalnu ideju o postavljanju trake za trčanje kao dela opreme u KAMAZ-u, ali su zato tu sprave za istezanje, baš kao kod Mercedesa i IVECA.

Ukratko, broj inovacija viđenih na Continentu je toliko veliki da razvojni tim KAMAZ-a može glatko ovaj prototip nazvati budućom K6 serijom.

Promućurnijima je jasno da ovaj “Super-KAMAZ” nije prikazan bezrazložno samom predsedniku Putinu. Naime, Sergej Čemezov, koji vodi Rostec korporaciju, koja opet drži 47% akcija KAMAZ-a, već je molio Putina za obezbeđenje finansija za razvoj projekta. Tokom prethodne tri godine je već investirano oko 770 miliona evra u modernizaciju postrojenja, dok su predviđena ulaganja za period od 2021. do 2023. godine, negde na nivou od oko 180 miliona evra na godišnjoj osnovi.

Vredno pomena je to da je Project 2020 prvi konceptni kamion KAMAZ-a u prethodnih nekoliko decenija. Napokon je izrada teretnih prototip primeraka u Rusiji postala stvar uobičajene prakse.

Ista logika će biti primenjena i sa autonomnim kamionima, od kojih neki neće posedovati čak ni kabinu.

AutoRepublika

(10375)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments