1. Home
  2. Vesti
  3. Novi evropski Ford Explorer stiže na tržište sa visokom cenom
Novi evropski Ford Explorer stiže na tržište sa visokom cenom
2

Novi evropski Ford Explorer stiže na tržište sa visokom cenom

176
2
Podelite sa prijateljima:

Naglašavamo „evropski“, jer Ford sada ima tri različita Explorera: kineski, američki i evropski. Kineski i američki su objedinjeni po platformi i karoseriji, ali se značajno razlikuju po dizajnu, a novi evropski Explorer je izrađen na platformi električnih vozila VW MEB kao deo alijanse Forda i Volkswagena zaključenog 2020. godine.

U stvari, novi evropski Ford Explorer je tehnički klon Volkswagena ID.4, koji je relativno popularan u Evropi (prošle godine je prodato 85.088 jedinica, prema JATO Dynamicsu), a koji je nedavno prošao tehničko ažuriranje.

Volkswagen ID.4 sada košta od 40.335 evra u Nemačkoj, dok je početna cena novog Forda Explorera 49.500 evra! Za ovaj novac, krosover Forda ima jedan elektromotor na zadnjoj osovini snage 286 KS i bateriju korisnog kapaciteta 77 kWh, čija je potpuno napunjenost dovoljna za 555-602 km dometa u ciklusu WLTP, u zavisnosti od opreme.

Dvomotorna (ukupna snaga – 340 KS) verzija novog Explorera sa pogonom na sva četiri točka i sa baterijom od 79 kWh košta od 53.500 evra, domet na jednom punjenju je 516-566 km.

Krajem ove godine asortiman će biti dopunjen osnovnom jednomotornom verzijom sa pogonom na zadnje točkove sa 170 KS sa baterijom od 52 kWh i dometom od 325-384 km, koštaće od 42.500 evra.

Poređenja radi, recimo da apsolutni bestseler evropskog tržišta – električni krosover Tesla Model Y (prošle godine prodato 251.604 komada) – u Nemačkoj košta od 44.990 evra, ali ovo je veći automobil u odnosu na Explorer. Model Y ima osnovnu jednomotornu verziju snage 299 KS uz bateriju kapaciteta 60 kWh, dok je domet 455 km.

Novi evropski Explorer razlikuje se od ID.4 po svojoj potpuno originalnoj karoseriji: ukupna dužina je 4.468 mm, širina 1.871 mm, visina 1.639 mm, međuosovinsko rastojanje je 2.767 mm. Ford ima i svoj enterijer, sa vertikalno orijentisanim multimedijalnim ekranom od 15 inča, položaj mu se može podesiti po visini, a iza ovog ekrana se nalazi malo skrovište sa dva USB porta.

S obzirom na globalno usporavanje potražnje za električnim vozilima koje je počelo prošle godine, malo je verovatno da će električni Ford Explorer biti veliki uspeh – pitanje je da li će se novi proizvod uopšte isplatiti. Ipak, Ford će uskoro izbaciti još jedan krosover u obliku kupea na platformi MEB – prekasno je da ga otkaže.

Američka kompanija svoje glavne nade u Evropi polaže u nadolazeću električnu verziju manjeg krosovera Puma i izvesnog budžetskog „električnog vozila” sa početnom cenom manjom od 25.000 evra, koji će videlo ugledati tek 2025. godine.

AutoRepublika

(176)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

U startu osuđen na propast
Kraj nadograđene platforme zadnjeg fokusa na kojoj je zasnovan mach e oni uzimaju od vw i motor i baterije i hoce da jos i zarade
Ford je u evropi svoju pricu zavrsio

Matija

Ovako visoku cenu Ford zasniva na ubedjenju da je njegov auto ekstremno atraktivan i zele to maksimalno da iskoriste. Auto jeste lep, mnogo lepsi id VW ID.4, ali sve ima svoje ganice. Ko bude strpljiv i saceka godinu dana verovatno ce moci da ga kupi po nizoj ceni! 🙂

Izmenjeno 29 dana pre od strane Matija