1. Home
  2. Vesti
  3. Da li ste znali da u EU zadržavate garanciju i servisiranjem kod neovlašćenih radionica?
Da li ste znali da u EU zadržavate garanciju i servisiranjem kod neovlašćenih radionica?
4

Da li ste znali da u EU zadržavate garanciju i servisiranjem kod neovlašćenih radionica?

1.03K
4
Podelite sa prijateljima:

Evropska komisija je produžila takozvano grupno izuzeće za popravke i servisiranje motornih vozila za još pet godina. Zahvaljujući njoj, vlasnici automobila sa sedištem ili prebivalištem u zemljama Evropske unije imaju pravo na reklamacije u garantnom roku automobila, čak i ako koriste usluge neovlašćenih servisa. Ako vam je ovo čudno, trebalo bi da znate da je ovakva praksa u Americi deo višedecenijske svakodnevice.

Međutim, u Evropskoj uniji je odnosni propis na snazi tek od 2010. godine i zahvaljujući istom, vozači mogu popravljati ili servisirati vozila gde požele, bez uticaja na važenje garantnog roka. „Jedino“ što je ovde bitno je da i profesionalci u takozvanim neovlašćenim servisima poštuju procedure propisane od strane konstruktora vozila, kao i da ugrađuju komponente odgovarajućeg kvaliteta.

„Istovremeno, ovaj grupni izuzetak garantuje pravo nezavisnih servisa da imaju potpun pristup neophodnim tehnološkim podacima i informacijama u vezi sa popravkama i održavanjem datog modela. Sve u svemu, ova uredba je značajno poboljšala položaj neovlašćenih servisa na tržištu i doprinela je stvaranju zdravog konkurentskog okruženja“, rekao je Marek Zukal koji radi na mestu izvršnog direktora društva po imenu Quick Stop Car.

S druge strane, Stanislav Toman, direktor kompanije koja uređuje sajt namenjen upoređenju servisnih usluga za automobile, a koja se zove GetFix, uredba o kojoj se ovde priča, i koja ostaje na snazi još najmanje pet godina, već je donela uštede vozačima u iznosu od oko 20 do 30%. „Jača konkurencija i podignut kvalitet usluge su definitivno pomogli,“ naglasio je on.

Revidirana regulativa koju promoviše Evropska komisija ima za cilj da omogući opstanak i prosperitet raznim akterima na sekundarnom automobilskom tržištu, takozvani aftermarket. Misli se najpre na prodavnice rezervnih delova i nezavisne servise. Pored toga, uredba bi trebalo da zaštiti aktere na tržištu iz upravo pomenutih kategorija i od rešenja koja bi primenjivali proizvođači, a koja bi zbog svoje specifičnosti eliminsala nezavisne učesnike na tržištu da budu u izboru kod kupaca.

„Autorizovani i nezavisni eksperti bi takođe trebalo da imaju pristup podacima pod identičnim uslovima kao i drugi. Postojeća politika za obezbeđenje tehničkih informacija i alata nužnih za popravku i održavanje vozila je proširena kako bi obuhvatila i informacije koje registruju sistemi na samom vozilu. Ova reivzija takođe zabranjuje ugovore između kompanija koji bi doneli ograničenje konkurentnosti. Kako bilo, postoji jedan izuzetak.

Ovi sporazumi se mogu proglasiti kompatibilnim sa jedinstvenim tržištem pod uslovom da doprinose poboljšanju proizvodnje ili distribucije dobara, ili ako vode unapređenju tehničkog ili ekonomskog napretka. Istovremeno, potrošačima moraju omogućiti pravičan udeo u proisteklim koristima. Sve to pod uslovom da konkurencija nije ni na koji način ograničena“, dodao je jedan ekspert.

Ako vam je ova tema zanimljiva, sigurno će vam biti interesantno da pročitate i tekst s američkog tržišta, gde se navode stavovi relevantne sudske instance u vezi s važenjem garantnih uslova.

AutoRepublika

(1029)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dragan

Znači da su ovlašćeni ti „neovlašćeni“. 🙂

moron

Da, svakako deluje interesantno. Ali, da se pojavi garantni problem ( koji bi u sferi terorije mogao da svoj uzrok ima u neadekvatnom prethodnom održavanju ), ne bi me čudilo da davalac garancije bude zahtevao od vlasnika vozila da prethodno dokaže da su ti neovlašćeni ugradjivali potrošni materijal i delove sertifikovanog kvaliteta …

Taj tekst sa iskustvima iz USA, koji se pominje na kraju, link molim lepo 😊

'79 DeVille

Google it.

M M

U EU servisi su sertifikovani kroz razne grupacje i strukovna udruženja.
Tamo nema „garažnih“ majstora. Svaki servis ima svoja validan pečat, koji podrazumeva i garanciju i odgovornost na izvedene radove.
Zato je u EU rad skuplji od delova (skoro uvek) a u Srbiji rad je manj deo cene popravke (osim ovlašćenih servisa koji deru a kvalitet rada obično ravan 0)
Čak mislim da u EU postoji šanse da ovlašeni servis naplati štetu od servisa koji je nestručno izveo radove, koji su izazvali veći kvar, a koji je otklonjen u periodu garantnog roka.

Izmenjeno 10 meseci pre od strane M M