1. Home
  2. Sajmovi
  3. Frankfurt 2019
  4. Land Rover Defender – kralj se vratio (GALERIJA)
Land Rover Defender – kralj se vratio (GALERIJA)
3

Land Rover Defender – kralj se vratio (GALERIJA)

1.71K
3
Podelite sa prijateljima:

Izuzetno izražen klirens, napredne terenske mogućnosti i praktičan kabinski prostor – tri su atributa koja se primećuju već na prvi pogled.

Nakon više decenija, potpuno novi Land Rover Defender dolazi na tržište. Primetno modernije pojave, novajlija dolazi i s „gomilom“ nove tehnologije. Tu su i dva dizel motora, benzinski turbo četvorocilindraš, kao i blagi hibridni sistem koji uključuje benzinski redni „šestak“. Dolazak „plug-in“ verzije se očekuje tokom 2020.

Land Rover Defender 90 i Land Rover Defender 110

Tu je 2,0-litarski dizel s 240 konja, dok benzinski motor, koji bi trebalo da posluži kao osnova za američko tržište, isporučuje 300 ks. To je agregat koji se već nalazi u Evoqueu, E-Paceu i „plug-in“ hibridnom Range Roveru. Najpotentniji Defender ispod haube nosi 3,0-litarski motor sa šest cilindara u redu, uparen s permanentno magnetnim elektromotorom i litijum-jonskom baterijom. U ovoj kombinaciji treba očekivati 400 ks i 400 Nm maksimalnog obrtnog momenta, uz sprint do „stotke“ za 5,7 sekundi za manji Defender 90 i 5,8 sekundi u slučaju Defendera 110. Osmostepena automatska transmisija se podrazumeva.

Naravno, ova menjačka kutija snagu šalje ka permanentnom pogonu na sve točkove. Standardni dvostepeni reduktor pomaže terenskim performansama, a Defender takođe dobija Land Roverom Terrain Response 2 sistem kao i manuelnu blokadu centralnog diferencijala i automatsku blokadu zadnjeg diferencijala. Opciono vazdušno ogibljenje ovaj impresivan paket čini još sposobnijim.

Klirens je podesiv, a tu tehnologiju smo već videli na Range Roveru i Discoveryju. Međutim, njeno prisustvo u Defenderu bi trebalo da pruži balans između terenskih sposobnosti i komfora u svakodnevnoj vožnji, što nikada do sada nije bila odlika ovog modela.

Vazdušno ogibljenje pruža maksimalan klirens od 30 centimetara kod 110-ke, i nešto što Land Rover naziva „vodećom svetskom off road geometrijom“. Napadni, prelomni i izlazni uglovi od 38, 28 i 40 stepeni, s tim što dva potonja nadmašuju Jeep Wrangler Rubicon Unlimited s prelomnim uglom od 22,6 stepeni i izlaznim od 37 stepeni (Jeep ima prednost od 5,9 stepeni kod napadnog ugla). Defender takođe uživa u prednosti kada je reč o vodi, jer može maksimalno da zagazi u dubinu od 90 centimetara (Jeep 76 centimetara).

Softver se standardno ažurira „putem etra“ a dolazak novog Pivi Pro info-zabavnog sistema čini Defender maksimalno modernim.

Ipak, i dalje je reč o jednom Defenderu, a bilo kakva visoka tehnologija ne ugrožava njegove tradicionalne sposobnosti. Prvi koji stiže na tržište, 110, biće dostupan u verzijama s pet i pet plus dva sedišta, dok će Defender 90 moći da ugosti do šest osoba. Obe verzije su dostupne s prednjom klupom, što je zaista sjajno.

Kada će se definitivno naći u prodajnim salonima i koliko će koštati, za sada ostaje nepoznanica.

AutoRepublika

 

(1706)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Odlično izgleda, oduševljen sam. Pa ipak, iz iskustva sa JLR markama, koliko god da košta u salonu, za godinu dana će (makar u Mađarskoj npr) u ovlašćenim salonima, toliko star primerak sa do 15.000 km, koštati 50 – 55% izvorne cene 🙂

Zoca

U cara Trojana kozje usi ,mozda bolje odgovara: Car je go.Nema sasiju ,ne znam koja je to sada klasa, ni ko mu je konkurencija?Pohvaljujem „uglati “ dizajn kakav bi svaki ,pa i kvazi terenac trebao da ima.

Nemanja

Lici mi na Škodu Yeti sto je najgore. Vidim neke linije u svemu tome…