1. Home
  2. Sajmovi
  3. Frankfurt 2019
  4. Audijev „marsovski“ off-road koncept u Frankfurtu
Audijev „marsovski“ off-road koncept u Frankfurtu
0

Audijev „marsovski“ off-road koncept u Frankfurtu

284
0
Podelite sa prijateljima:

Na IAA u Frankfurtu 2019. Audi predstavlja poslednjeg, četvrtog člana kvarteta koncepata, koji su do sada činili Aicon, PB18 i AI:ME. Ovoga puta je pred nama AI:Trail Quattro Concept, koji kombinuje izuzetne terenske sposobnosti s mogućnošću autonomne vožnje.

Studija je u formi futurističkog vozila u „bagi“ stilu, sa čisto električnim pogonom koji uključuje četiri elektromotora, pružajući na taj način pogon na sve točkove bez prisustv pogonskih osovina. Izložbeni primerak je dugačak 4,15 metara i širok 2,15 metara. Počiva na točkovima od 22 cola sa moćnim gumama za terensku vožnju. Klirens iznosi 34 centimetra a vozilo može da zagazi u vodu duboku više od pola metra.

Zahvaljujući upotrebi lakih materijala, AI:Trail Quattro ima masu od 1.750 kilograma, što je sjajan rezultat kada se u obzir uzmu četiri elektromotora i ogromna litijum-jonska baterija, koja pruža domet između 400 i 500 kilometara po putevima ili „lakom terenu“ po WLTP-u. Ukoliko se vozi zahtevniji „off road“, potrošnja energije raste, a autonomija se smanjuje na 250 kilometara.

Svaki od četiri elektromotora je instaliran blizu točka i pokreće ga direktno. Kombinovana snaga iznosi 320 kW, odnosno 435 ks, uz maksimalni obrtni moment od 1.000 Nm. Audi objašnjava da je obično tek delić ove snage angažovan, što sugeriše da postoji neka vrsta deaktivacije.

Na javnim putevima, ovaj izložbeni automobil bi trebalo da bude sposoban za autonomnu vožnju nivoa 4 po međunarodnoj standardizaciji (iznad je samo nivo 5). Za terensku vožnju, AI:Trail Quattro pruža tradicionalni volan i papučice, ali i dalje moguću automatizaciju nivoa 3, uz redukovanu brzinu.

AutoRepublika

(284)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments