1. Home
  2. Sajmovi
  3. Frankfurt 2019
  4. BMW i Hydrogen NEXT – alternativni X5 predviđen za serijsku proizvodnju
BMW i Hydrogen NEXT – alternativni X5 predviđen za serijsku proizvodnju
0

BMW i Hydrogen NEXT – alternativni X5 predviđen za serijsku proizvodnju

237
0
Podelite sa prijateljima:

Stiže 2022 u maloj seriji.

Ideja o korišćenju vodonika kao goriva nije strana BMW-u. Setimo se H2R koncepta, opremljenog V12 motorom, koji je postavio devet svetskih rekorda u prvoj polovini prethodne decenije. Nekoliko godina kasnije, ograničena serija Hydrogen 7 modela je lansirana, bazirana na perjanici 760Li, u kojoj je autor ovih redova imao priliku da se provoza svojevremeno, upravo na Salonu automobila u Frankfurtu.

Godine 2013., Bavarci su potpisali ugovor s Toyotom, koji je podrazumevao rad na vodoničnim gorivnim ćelijama, nakon čega je započelo testiranje nekoliko primeraka serije 5 GT s vodoničnim pogonom 2015. Iste godine, BMW je predstavio i8 s gorivnim ćelijama, kada je priznao da patent slike opisuju poseban koncept, koji je pripadao drugom eksperimentalnom vozilu.

Premotajmo do 2018. godine. Bavarci obelodanjuju planove za nastavak razvoja novih serijskih automobila na vodonični pogon, da bi sada ponovili svoje planove vezane za gorivne ćelije. Baziran na aktuelnom X5, električni SUV koji koristi vodonik izgleda gotovo potpuno identično kao konvencionalno pogonjeni model, ali uz izvesne plave akcente na karoseriji i točkovima. Odsustvo završetaka izduvnih cevi i plavi paneli koji pokrivaju dotični prostor, jasno sugerišu da nema motora s unutrašnjim sagorevanjem.

BMW ne nudi bilo kakve preciznije podatke vezane za tehničke specifikacije, ali ono što znamo je da će se i Hydrogen NEXT transformisati u električno vozilo s gorivnim ćelijama 2022. Beneficije dolaze u vidu vremena potrebnog za punjenje, koje traje ispod četiri minute, kao i izdašne autonomije. Međutim, baš kao što je bio slučaj sa spomenutim Hydrogen 7, proizvodnja će biti izuzetno ograničena. Ukoliko sve bude teklo po planu, serijska proizvodnja vozila s vodoničnim gorivnim ćelijama će biti pokrenuta najranije 2025., i to pod uslovom da bude dovoljna potražnja, kao i da bude prisutna neophodna infrastruktura.

AutoRepublika

(237)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments