1. Home
  2. Sajmovi
  3. Frankfurt 2019
  4. Hyundai i30 N Project C – s naglaskom na smanjenju mase
Hyundai i30 N Project C – s naglaskom na smanjenju mase
0

Hyundai i30 N Project C – s naglaskom na smanjenju mase

134
0
Podelite sa prijateljima:

Stvar je u minusu od 50 kilograma.

Da li to znači da VW Golf GTI TCR treba da se pazi? Hyundai je razvio verziju svog „hot heča“, fokusiranog na stazu. Prošao je kroz „kuru mršavljenja“, tako da je 50 kilograma lakši, a to je u najvećoj meri postignuto kroz implementaciju novih kovanih naplataka od 19 cola koje potpisuje OZ Racing, na koje se samostalno odnosi manjak od 22 kilograma.

Druga najznačajnija stavka koja je doprinela smanjenju mase je hauba od ugljeničnim vlaknima pojačane plastike, koja je 7,2 kilograma lakša u odnosu na standardnu kod i30 N. Dodatne „dijetalne“ komponente su bočni pragovi, koji su „skinuli“ 500 grama, zahvaljujući korišćenju CFRP-a. Od istog materijala je i zadnji difuzor, koji štedi dodatnih 390 grama.

Postoje neke promene i ispod lima, tako da je upotreba aluminijuma „ošišala“ dodatnih 4,66 kilograma, a kruće ogibljenje je približilo karoseriju tlu za 6 milimetara. Naravno, suvišno je reći da je upravljanje preciznije a odziv direktniji, dok je tačka težišta spuštena za 8,8 milimetara.

To nije sve, jer je Hyundai uradio neke izmene i unutar kabinskog prostora, gde su standardna prednja sedišta zamenjena Sabelt trkačkim kadicama sa CFRP naslonima, gde svako sedište „uklanja“ po 7,5 kilograma. Pored toga što su lakša, obezbeđuju bolju lateralnu podršku za vozača i suvozača.

Dakle, suština kod Projecta C je „dodavanje lakoće“, tako da nije bilo promena na pogonskom sistemu. Ova specijalna edicija je bazirana na i30 N u Performance paketu, tako da koristi više specifikacije 2,0-litarskog turbomotora sa 275 ks i 380 Nm.

Prve isporuke Hyundaija i30 N Project C će započeti kasnije ove godine, a biće proizvedeno 600 primeraka, isključivo namenjenih Evropi.

AutoRepublika

(134)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments