1. Home
  2. Sajmovi
  3. Frankfurt 2019
  4. Mercedes-Benz Vision EQS – definicija atraktivnog prazničnog osvetljenja (GALERIJA)
Mercedes-Benz Vision EQS – definicija atraktivnog prazničnog osvetljenja (GALERIJA)
3

Mercedes-Benz Vision EQS – definicija atraktivnog prazničnog osvetljenja (GALERIJA)

305
3
Podelite sa prijateljima:

Možda jeste atraktivan, ali sija kao božićna jelka…

Mercedes-Benz po običaju izdaje „mamutske“ pres materijale, ali ovoga puta je bio „pristojan“. Naravno, „poetske“ sintagme poput „organsko izranjajući“, „estetski dinamizam“ i „luksuzna velikodušnost“, uz frazu „elegancija u idealnoj harmoniji“, nisu izbegnute. Zaista, neko bi trebalo ozbiljno da porazgovara s Mercedesovim PR timom, mada u ovom slučaju koncept zaista govori sam za sebe.

Automobil nosi naziv Vision EQS, i u osnovi je reč o električnoj S klasi budućnosti. Međutim, čini se da ta budućnost nije tako daleko, koliko god se ova studija činila futurističkom, jer ona nije u potpunosti autonomna s promenljivom konfiguracijom enterijera i pogonskim sistemom iz naučno-fantastičnih filmova. Zapravo, Mercedes kaže da EQS koristi tandem elektromotora, gde jedan pokreće zadnju a drugi prednju osovinu. Baterija je integrisana u sekciju poda između njih.

Zvuči kao nešto što je prilično poznato u današnje vreme, baš kao i nominalna snaga od 475 konja. S druge strane, navedena autonomija od 700 kilometara je impresivna ali i realna, jer da podsetimo, Tesla Model S Long Range gotovo da može da dostigne dotičnu vrednost. Pored toga, EQS ima sposobnost 350 kW-nog punjenja, što 80 odsto baterije napuni za manje od 20 minuta.

Dakle, nije pogon ono što u najvećoj meri okupira pažnju, već je to dizajn. Svetlost kao da oživljava ovo vozilo, mada nismo posebni ljubitelji „Tron“ estetike. Sve započinje s osvetljenom maskom, a traka plave svetlosti uokviruje čitav automobil, i ujedno razdvaja dvotonski, crno-srebrni finiš. Mercedes kaže da je pružena impresija plutanja crnog iznad srebrnog, za razliku od „luksuzne velikodušnosti“ i „aerodinamičke elegancije u idealnoj harmoniji“.

Što se prednje maske tiče, tu je 940 individualnih LED dioda u 188 kola, pored kojih su digitalni farovi sa slobodno plutajućim 3D efektom. Pozadi, Mercedesovi inženjeri su instalirali 229 LED lampica u karoseriju, a reč je o minijaturnim trokrakim zvezdama. Pa, kada već pričamo o „estetskom dinamizmu“…

Enterijer je u tipičnom konceptnom stilu, mada se armaturna tabla čini prilično funkcionalnom. Automobil odlikuje nivo 3 autonomne vožnje, dostupne u izvesnim situacijama. Pored toga, štutgartska marka je pronašla inspiraciju, što se staklenih površina tiče, u jahtama. Kada je u pitanju tehnologija, tu je buduća evolucija MBUX sistema. Reciklirani materijali su takođe na meniju, naravno s „organskim ukusom“.

Vision EQS će definitivno privlačiti poglede posetilaca.

AutoRepublika

(305)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

E, ovo se zove dizajn 🙂

Mustang

vozilu će više trebati struje za ove sijalice nego za pogon, dizajn jeste fascinantan ali staromodna ručica menjača kvari celokupni utisak

Risto

Cirkus, nedostaje samo megafon na krovu i da viče „danas u vašem gradu prva predstava od….“