1. Home
  2. Sajmovi
  3. Frankfurt 2019
  4. Na IAA u Frankfurtu dominiraju automobili na baterije
Na IAA u Frankfurtu dominiraju automobili na baterije
0

Na IAA u Frankfurtu dominiraju automobili na baterije

198
0
Podelite sa prijateljima:

Na IAA u Frankfurtu će debitovati ključni električni modeli, kao što su Porscheov prvenac Taycan i Volkswagenov ID3 hedžbek.

ID3, baziran na MEB električnoj platformi grupe, opisan je kao naslednik Golfa i „bube“ u smislu strateške važnosti za kompaniju.

Porsche Taycan, koji „na nišanu“ ima Tesla Model S, predstavlja veliki ulog, dok će Mercedes-Benzu takođe skinuti veo s prethodnice velike električne limuzine.

„Teško je dovoljno istaći do koje mere su oba ova modela važna za njihove proizvođače“, kaže Tim Urkhart, analitičar iz IHS Markita.

Ono što VW treba da uradi je da ID3 predstavi kao primamljiv izbor za kupce koji inače ne bi ni razmatrali kupovinu električnog automobila, posebno ne onog za „široke narodne mase“, dodao je on.

ID3 „probija led“ kao prvi iz električne divizije nemačke marke, koja treba da ostvari izuzetno ambicioznu strategiju na ovom planu, tako da sve treba da bude odrađeno kako treba, bez problema u kvalitetu i sličnih manjkavosti, koje su pogađale prestižnije električne modele u poslednje vreme.

Pored ID3, u ostale modele koji ciljaju na masovno tržište, ubrajaju se Opel Corsa-e i Honda e.

Ovogodišnji salon će biti daleko suženiji nego prethodnih godina, jer će izostati neki od velikih svetskih proizvođača automobila. Među onima koji će marketinška sredstva usmeriti na neku drugu stranu su Toyota, Peugeot, Citroen, Nissan, Kia, Volvo, Ferrari i sve marke pod FCA.

Ipak, neće se baš sve vrteti oko elektromobila, jer će se u Frankfurtu naći i novi Land Rover Defender.

Evo nekih ključnih električnih premijera:

Audi

Marka iz Ingolštata kaže da će njen AI:Trail offroad električni koncept biti prethodnica terenca budućnosti. AI:Trail je četvrta električna studija koja obraća pažnju na to kako će autonomna vožnja biti oblikovana u narednih deset godina.

Audi će takođe debitovati s A1 Citycarverom, hedžbekom iz B segmenta u SUV stilu, s klirensom podignutim za oko 40 milimetara.

RS6 performantna verzija Audi A6 karavana s blagim hibridnim sistemom i V8 motorom, takođe će se naći na štandu druge bavarske marke. Sa RS6 Audi želi da najavi novi talas RS proizvoda, a jedan od njih je RS7. S druge strane, A3 će biti predstavljen na zasebnom događaju.

BMW

BMW ima čitav niz novih modela koji će se „šepuriti“ u Frankfurtu, uključujući novu seriju 1 s pogonom na prednje točkove, novi X6, kao i karavansku verziju serije 3. Gran Coupe serije 8 će takođe biti predstavljen. Pored toga, BMW bi mogao da skine veo i s nove serije 4. Posetioci će moći da dobiju uvid u koncept Vision M Next hibridnog koncepta superautomobila, predstavljenog inicijalno na događaju u junu.

Ford

Očekuje se da „plavi oval“ fokus stavi na elektrifikovana vozila, s blago hibridnim verzijama nove Pume i Kuge, kao i „plug-in“ varijantom potonjeg modela. Ono što je takođe izvesno je „plug-in“ hibrid Explorer.

Honda

Japanska marka se nada da će kupci biti spremni da plate više za novi električni hedžbek zbog njegovog interesantnog dizajna, digitalne konektivnosti i inovacija kao što su kamere umesto klasičnih retrovizora. Enterijerom Honde e  dominira pet ekrana koji se pružaju duž armaturne table, uključujući dva 12,3-inčna informaciona displeja i dodatna dva koji emituju sliku koja dolazi iz prema nazad uperenih kamera. Ovaj gradski mališan ima autonomiju od 220 kilometara, a cena će biti između 28.000 i 35.000 evra. Isporuke startuju u proleće.

Hyundai

Novi i10 dobija više sportski izgled jer cilja na mlađu publiku. Dostupna tehnologija uključuje Hyundaijevu Bluelink aplikaciju, koja omogućava daljinsku povezanost s automobilom. Hyundai je jedna od malobrojnih marki posvećenih malim automobilima, čiji broj pada zbog slabe profitabilnosti i u isto vreme visokih troškova koje donosi implementacija elektrifikovanih pogona.

Korejska marka će takođe debitovati sa 45 konceptom, malim električnim kupeom. Na Hyundaijevom štandu će se naći i električni trkač, kao i limitirana verzija i30 N hot heča, pod imenom Project C.

Lamborghini

Novi Sian će pokazati koliko je napredovao italijanski proizvođač egzotičnih automobila na planu blage hibridne tehnologije, koja kombinuje visoke performanse i uštedu na masi. Sa 819 ks, Sian je najsnažniji Lamborghinijev model do sada. V12 motor isporučuje 785 konja, a za dodatnih 34 je zadužen elektromotor. Od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 2,8 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi preko 350 km/h.

Land Rover

Defender je uskrsnuo, nakon što je prošla verzija ukinuta 2016., završivši na taj način vek od 67 godina terenske ikone. Novi Defender će biti dostupan u dve dužine karoserije, kada bude krenuo u prodaju sledeće godine. Treća karoserijska varijanta će na scenu stupiti godinu dana kasnije. Novi model pozajmljuje neke elemente dizajna od originalnog modela, ali će pružiti mnogo više komfora i sveopšte upotrebljivosti. Što se motora tiče, koristiće usluge JLR-ovog novog šestocilindarskog dizela, dok će „plug-in“ opcija biti uparena s benzinskim četvorocilindrašem. Četiri personalizacione opcije će kupcima omogućiti da formiraju Defender po svom ukusu. Defender će se proizvoditi u novoj JLR-ovoj fabrici u Slovačkoj, pored velikog Discoveryja i naravno na istoj aluminijumskoj platformi.

Jaguar će takođe biti prisutan u Frankfurtu, ali bez novih proizvoda.

Mini

Mini kaže da je performanse stavio ispred autonomije, kada je reč o njegovom prvom električnom automobilu. Mini Electric će moći da „dobaci“ između 200 i 232 kilometra po WLTP proceduri. Automobil koristi bateriju od 32,6 kWh, do „stotke“ ubrzava za 7,3 sekunde, dok je maksimalna brzina ograničena na 150 km/h. Maksimalna snaga iznosi 184 konja. Mini Electric je baziran na Mini hedžbeku.

Mercedes-Benz

Proizvođač iz Štutgarta će debitovati s električnim konceptom limuzine koja najavljuje novu perjanicu, verovatnog naziva EQS.

Mercedes će takođe predstaviti serijski EQV, električnu verziju V klase, s autonomijom od 405 kilometara i mogućnošću brzog punjenja baterije od 100 kWh za manje od 45 minuta (80%).

„Trokraka zvezda“ će skinuti veo s „plug-in“ hibridnih verzija kompaktnih modela, A250e hedžbeka, A250e sedana i B250e monovolumena. Ova tri modela kombinuju 1,3-litarski benzinac s baterijom od 15,6 kWh, s tim što bi autonomija čisto na električnu energiju trebalo da iznosi između 70 i 75 kilometara.

GLB kompaktni SUV će takođe biti prisutan u Mercedesovoj hali, nakon što je prvi put prikazan u julu. Što se AMG-a tiče, on na meniju ima svoje viđenje GLB-a.

Opel

Pažnja na Opelovom štandu će biti fokusirana na novu Corsu, koja debituje uz Corsu-e u električnom izdanju. Corsa-e startuje s cenom od 29.900 evra u Nemačkoj. Može da prevali 330 kilometara s jednim punjenjem iz baterije od 50 kWh. Porodica Opelovog modela iz B segmenta koristi istu platformu kao i Peugeot 208 i dolazi s adaptivnim tempomatom i LED matričnim svetlima. Opel će takođe predstaviti „plug-in“ hibridnu verziju Grandland X kompaktnog krosovera, koji u električnom režimu može da pređe 52 kilometra, a pruža i pogon na sve točkove zbog elektrifikovane zadnje osovine.

Na Opelovom štandu će se naći restilizovana Astra, koja dobija 1,2-litarski turbobenzinski motor PSA grupe, kao i Zafira Life, monovolumen baziran na Vivaru.

Porsche

Marka iz Cufenhauzena se nada da će joj lučonoša nove strategije elektrifikacije, baterijski Taycan, pomoći da se upusti u borbu s Teslom na tržištu luksuznih električnih automobila. Najprestižniji Turbo S model, može da generiše do 560 kW (761 ks) a Taycan Turbo 500 kW (680 ks). Turbo S do stotke ubrzava za 2,8 sekundi, dok Turbo istu radnju završava za 3,2 sekunde. Autonomija snažnijeg modela iznosi do 412 kilometara, a „brata“ do 450 kilometara, naravno po WLTP standardima. Maksimalna brzina oba modela iznosi 260 km/h. Porsche kaže da će Taycan biti prvi serijski automobil s električnim sistemom od 800 V, što je dvostruko više u odnosu na ono što obično nalazimo u elektromobilima. Dodatni volti ubrzavaju punjenje. Ujedno, novajliju krasi kompletno digitalni kokpit.

Renault

Novi Captur debituje na salonu automobila. Postao je veći, sa sofisticiranijim enterijerom, tako da se sada obraća široj grupi potencijalnih kupaca, što mu je preko potrebno da zadrži poziciju najprodavanijeg malog krosovera u Evropi. Captur će takođe biti prvi Renaultov model koji će u ponudu staviti „plug-in“ hibridni pogon. Takođe, na Renaultovom štandu će se naći revidirani električni Zoe, kojeg sada krasi veća baterija od 52 kWh i CCS (kombinovani sistem punjenja).

Seat/Cupra

Cupra šalje signale o svojim planovima vezanim za performantni električni model, i to uz pomoć Tavascan koncepta. Ova studija je pogonjena s dva elektromotora, gde se jedan nalazi na prednjoj a drugi na zadnjoj osovini. Ukupna izlazna snaga iznosi 306 konja, što obezbeđuje ubrzanje iz stanja mirovanja do 100 km/h za 6,5 sekundi. Koncept počiva na MEB platformi VW grupe. Poseduje paket baterija od 77 kWh i autonomiju od 450 kilometara (po WLTP-u).

Seat gami dodaje i efikasniju „plug-in“ hibridnu verziju Tarraca.

Očekuje se da španska marka takođe predstavi električnu verziju Mii mališana s baterijom od 37 kWh za autonomiju od 260 kilometara.

Seat neće predstaviti Leonovog naslednika u Frankfurtu.

Škoda

Prvi električni automobil češke marke, Citigo-e iV će imati svoju premijeru u gradu na Majni. Sestrinski model Seata Mii i VW up!-a, koristi istu bateriju od 37 kWh kao i Mii, ali po starom dobrom Škodinom običaju, nudi dodatni prostor. Takođe, na Škodinom štandu će se naći „plug-in“ hibridna verzija Superb karavana, s čisto električnom autonomijom od 55 kilometara.

Volkswagen

Automobil koji bi trebalo da bude duhovni naslednik „bube“ i Golfa u smislu istorijske važnosti, biće predstavljen u serijskom izdanju na automobilskom bijenaleu u Frankfurtu. ID3 je prvi električni model VW grupe koji koristi MEB platformu, koja je ključna stvar za ostvarivanje cilja koji podrazumeva prodaju od milion električnih vozila do 2025. Premijerni primerak poseduje bateriju od 58 kWh, koja mu pruža automiju od oko 420 kilometara, s cenom manjom od 40.000 evra. Osnovni model će stići nešto kasnije i koštaće ispod 30.000 evra.

VW će takođe predstaviti koncept koji najavljuje još jedan MEB model. Spekuliše se da je reč o krosoveru, pozicioniranom ispod Crozza.

Kada je reč o konvencionalno pogonjenim modelima, VW će predstaviti novu kabriolet verziju T-Roca, sa sklapajućim platnenim krovom, isključivo u benzinsim izdanjima.

Golf Mk 8 se neće naći na frankfurtskom štandu jer nemački proizvođač želi akcenat da stavi na elektrifikovane novitete. Golf će biti predstavljen na posebnom događaju u oktobru.

AutoRepublika

Priredio: Pavle Barta

 

(198)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments