1. Home
  2. Sajmovi
  3. Frankfurt 2019
  4. Kinezi se ne šale: Luksuzni SUV i hiperautomobil marke Hongqi u Frankfurtu
Kinezi se ne šale: Luksuzni SUV i hiperautomobil marke Hongqi u Frankfurtu
2

Kinezi se ne šale: Luksuzni SUV i hiperautomobil marke Hongqi u Frankfurtu

1.11K
2
Podelite sa prijateljima:

Za razliku od konkurentske kompanije iz Kine, odnosno nasuprot onom što čini Great Wall, druga kineska firma, ona koja se nalazi u državnom vlasništvu, FAW ne iskazuje nimalo nestrpljenja kako bi se našao na evropskom tržištu. Bilo kako bilo, marka Hongqi („Crvena zastava“) doprinosi opštoj atmosferi na Salonu automobila u Frankfurtu tako što je iz Azije dopremila dva neočekivana izložbena eksponata.

Činjenica jeste da marka Hongqi trenutno prolazi kroz radikalne promene. Brend je lansiran tokom 1958. godine, a izvorno je bilo zamišljeno da predstavlja liniju reprezentativnih vozila. Sada ova luksuzna marka ulazi na tržište velikoserijskih modela, odnosno proizvodiće modele namenjene širokom sloju potencijalnih kupaca. Doduše, sve ovo se za sada odnosi samo na matično, kinesko tržište, ali uz jasno izražene potencijale i orijentaciju rukovodstva ka izvoznim destinacijama.

Tokom prošle godine su predstavljena tri krosovera iz različitih segmenata, a ono što ih spaja jeste bedž Hongqija na istaknutim mestima na vozilu. Ovom prilikom su Kinezi za predstavljanje u Frankfurtu, spremili predvodnika luksuza s povišenom pozicijom sedenja. Radi se najvećem i najprestižnijem SUV-u koji nosi naziv Hongqi E115. Istini za volju, atraktivna grdosija je još uvek u konceptnoj formi.

Sličnost sa modelom Rolls-Royce Cullinan je očigledna a reklo bi se da i nije iznenađujuća. Ovo stoga što je bivši šef odeljenja za dizajn pomenute britanske marke, Žil Tejlor, u međuvremenu postao potpredsednik kompanije zadužen za dizajn. Istovremeno, on obavlja i funkciju direktora za kreativni razvoj kineske korporacije FAW. Dizajn Cullinana je zapravo Tejlorovih ruku delo.

Hongqi E115 još uvek nema osmišljen enterijer, a nisu dostupne ni detaljnije tehničke specifikacije. Poznato je da ima električni pogon, da su svi točkovi pogonski uz raspoloživih sedam različitih režima vožnje. Takođe, zna se i da veliki SUV poseduje vazdušno oslanjanje, a u planu je i da raspolaže sistemom autonomne vožnje koji se može klasifikovati u četvrti nivo. Konstrukor očekuje da ubraznje od nule do 100 km/h potraje manje od četiri sekunda, a da domet s jednim punjenjem baterija dobaci do celih 600 kilometara.

Druga neočekivana premijera u Frankfurtu se odnosi na hiperautomobil iz Kine, model Hongqi S9. Radi se o dvosedu, odnosno kupeu koji poseduje karoseriju izrađenu od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima. Vrata se otvaraju u istom stilu kao na modelu i8, odnosno u duhu “galebovih krila”.

Pogonski sklop je hibridni. To praktično znači da uključuje V8 motor s unutrašnjim sagorevanjem, zapremine četiri litra. On je smešten neposredno iza vozača. Njemu pomaže i jedan electromotor. Kombinovana snaga obe pogonske jedinice iznosi monstruoznih 1.400 konjskih snaga.

Takva moć čini mogućim da sprint hiperautomobila “iz mesta do stotke” potraje samo 1,9 sekundi, a maksimalna brzina da iznosi više od 400 km/h! Ipak, Kinezi ničim nisu nagovestili da će ovaj model postati predmetom serijske proizvodnje, odnosno nije poznato hoće li biti uopšte poslat na proizvodne trake.

AutoRepublika

(1106)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
D_C

Možda ne za 5, možda ne i za 10, ali u relativno dogledno vreme ćemo većinom voziti aute napravljene u Kini kao što nam danas i većina bilo koje druge tehnike stiže upravo iz te zemlje.

Mustang

daj bože, samo da budu jeftiniji od evropskih pa da za 10 000 € možeš uzet nov džip koji izgleda kao evoque ili macan, naravno uz solidan kvalitet izrade