1. Home
  2. Sajmovi
  3. Frankfurt 2019
  4. Volkswagen ID.3 – vesnik nove ere u automobilskoj industriji? (GALERIJA)
Volkswagen ID.3 – vesnik nove ere u automobilskoj industriji? (GALERIJA)
0

Volkswagen ID.3 – vesnik nove ere u automobilskoj industriji? (GALERIJA)

282
0
Podelite sa prijateljima:

Od danas počinje novo istorijsko poglavlje za Volkswagen.

Nemačka marka je napravila revoluciju u automobilskoj industriji svojevremeno, kada je lansirala neprevaziđenu „bubu“ 1938. godine. Kompanija namerava da ponovi istoriju s ID.3, svojim prvim velikoserijskim električnim auotmobilom, koji bi trebalo da bude duhovni i ideološki naslednik „bube“, što znači da ima zadatak da započne novu eru „ekološki podobne mobilnosti“.

Prvi od mnogih planiranih modela baziranih na MEB platformi, ID.3 dolazi u formi tradicionalnog hedžbeka s petoro vrata, autonomije do 550 kilometara, u zavisnosti od toga koju bateriju koristi.

Proizvodnja ovog modela s nultom emisijom, startuje u novembru ove godine, a Volkswagen je s ponosom objavio da je primio više od 30.000 pretporudžbina. Na fotografijama se nalazi ID.3 1st launche edition.

S obzirom da počiva na posebnoj električnoj arhitekturi, tajna ID.3 leži u pakovanju. Naime, visokonaponska ravna baterija je smeštena ispod poda u cilju uštede na prostoru, dok su pomoćne jedinice, poput AC kompresora i sistema upravljanja, integrisane u prednji deo. Baterija formira kompaktnu jedinicu zajedno elektromotorom, postavljenim na zadnjoj osovini i jednostepenom transmisijom. Ovaj inteligentno kreiran paket obezbeđuje čeoni koeficijent otpora vazduha od samo 0,267, uz minimalnu masu od 1.719 kilograma.

Kada smo već kod baterije, čim započne proizvodnja regularnog ID.3 modela, kupci će moći da biraju između tri dostupne opcije. Osnovni model koristi bateriju od 45 kWh (autonomija 330 kilometara po WLTP-u), onaj srednje pozicionirani poseduje bateriju od 58 kWh (autonomija 420 kilometara), dok perjanica može da se pohvali baterijom od 77 kWh (autonomija 550 kilometara). Sistem brzog punjenja od 100 kW bi trebalo da obezbedi dovoljno energije za prelazak 290 kilometara za samo 30 minuta.

U smislu performansi, Volkswagen obećava „rapidno ubrzanje“ zahvaljujući elektromotoru na zadnjoj osovini, koja isporučuje 150 ks i 310 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Koliko je tačno vremena potrebno za dostizanje 100 km/h, nije oficijelno poznato, dok je maksimalna brzina ograničena na 160 km/h.

Neposredno nakon lansiranja, Volkswagen će isporučivati isljučivo ID.3 1st edition, koji u osnovnoj formi dolazi s lepom opremom, u koju su uključeni satelitska navigacija, grejanje prednjih sedišta i obruča volana, naplaci od 18 cola i tako dalje. VW kaže da je ovaj paket uporediv s Comfort nivoom opreme na evropskom tržištu.

Skuplji Plus model svemu dodaje parking kameru, adaptivni tempomat, pristup i startovanje automobila bez ključa, prestižniji tapacirung, zatamnjena stakla, matrična LED svetla napred i naplatke od 19 cola. Tu je i perajnica u vidu ID.3 1st Max s „head-up“ displejem, Beats premijum audio sistemom, panoramskim krovom i naplacima od 20 cola.

Ono što je verovatno još važnije za kupce je to što Volkswagen obećava da će cenu ulaznog modela zadržati ispod 30.000 evra u Nemačkoj.

AutoRepublika

(282)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments