1. Home
  2. Sajmovi
  3. Frankfurt 2019
  4. Renesansa Smarta u Frankfurtu, predstavljeni novi EQ Fortwo i Forfour
Renesansa Smarta u Frankfurtu, predstavljeni novi EQ Fortwo i Forfour
0

Renesansa Smarta u Frankfurtu, predstavljeni novi EQ Fortwo i Forfour

158
0
Podelite sa prijateljima:

Smart pokušava da nađu sreću sa prelaskom na isključivo električne automobile, da li je to ispravna odluka pokazaće vreme. 

U Frankfurtu je „struja in“. Pa stoga i ne čudi odluka Daimlera, odnosno Geelyja da Smart svoje nove električne proizvode premijerno predstavi upravo ovde. Ipak, nije ovo prelaz koji se desio odjednom, s obzirom na to da Smart ima električne automobile u svom portfoliju od 2007. godine.

No, ovaj epitet „novi“ baš i ne stoji predstavljenim automobilima, jer su u pitanju restilizovani modeli, a ne nove iteracije.

Stil jeste drugačiji nego kod vozila pre ovog zatezanja bora. Jasno je da Smart pravi izvestan otklon od dosadašnjeg dizajna, ali još uvek nema radikalno drugačijeg izgleda u odnosu na prethodnike. Može se reći da je na vizuelnom polju u pitanju evolutivni iskorak.

Ono što je novitet jeste da sada Fortwo i Forfour imaju drugačiji izgled prednjeg dela automobila, što je prvi put otkako su oba modela u proizvodnji.

Mada su promene spolja i unutar vozila evidentne, pogon je ostao isti. Svi modeli (Fortwo, Fortwo Cabrio i Forfour) koriste isti elektromotor koji nudi na raspolaganje 81 ks. Baterija je kapaciteta 17,6 kWh, te autonomija iznosi nešto više od 150 km. I to po NEDC protokolu, koji je daleko nerealniji od WLTP-a.

Dakle, autonomija je mala, naročito kada se sagledaju cifre koje nude konkurenti kao što je recimo Renault ZOE koji sa baterija od 52 kWh nudi autonomiju od 390 km, i to po WLTP protokolu.

Smart se brani da je 150 km još uvek „nekoliko puta više“ nego što prosečni vozač u Nemačkoj pređe na dnevnom nivou. Da li je ovaj argument dovoljan da se prisvoje novi kupci ostaje da se vidi.

AutoRepublika

(158)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments