1. Home
  2. Vesti
  3. Koja klasa automobila je najpopularnija u Evropi?
Koja klasa automobila je najpopularnija u Evropi?
5

Koja klasa automobila je najpopularnija u Evropi?

440
5
Podelite sa prijateljima:

SUV C segment je najprodavaniji na Starom kontinentu. 

O velikom naletu SUV segmenta priča se već godinama, no činjenica je da je ta niša praktično uništila MPV modele, a ujedno i minimalizovala učešće limuzina na evropskom tržištu.

Podaci za mart ukazuju da je SUV C segment bio najpopularniji među Evropljanima sa više od 233.000 registracija (-19%). Odmah iza njega nalaze se subkompaktni krosoveri. Za takve četvorotočkaše, kao što je recimo Toyota Yaris Cross, tokom marta se odlučilo više od 201.000 potrošača u ovom delu sveta, uz pad prodaje od 13%.

Tek na trećoj poziciji nalaze se tradicionalni hečbek aduti iz B segmenta, koji iako dominiraju listom najprodavanijih modela, ipak u zbiru prepuštaju lidersko mesto braći sa „proterenskim“ izgledom. U martu je ukupno prodato 189.604 vozila iz ove klase, što predstavlja za 22% slabiji rezultat naspram marta 2021. godine.

Nekadašnji evropski bestseleri iz C segmenta i dalje se dobro drže, ali su daleko od vodećih klasa. Kompakti su u trećem mesecu 2022. godine nakupili 142.628 registracija, uz vrlo izražen manjak od 32%. Osim poemnutih segmenata, apsolutno sve ostale klase imaju ubedljivo manje od 100.000 isporučenih automobila u navedenom mesecu, što dovoljno govori o frapantnoj razlici koja se stvorila između SUV segmenta i ostatka tržišta.

Šta više, rast popularnosti SUV modela je, primera radi, toliko ubio MPV klasu, da se u zvaničnim izveštajima više ni ne pominje diferencijacija među minivanovima po gabaritima. Ne, svi MPV modeli zajedno su u martu u Evropi imali 17.213 dostavljenih vozila. E, to se zove tragedija…

AutoRepublika 

(440)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

MPV veliš, a šta je sa limuzinama ? Brijem da je takvih manje od 17000 prodano.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
moron

Da, sve ide tim putem. „Đipovi“ dominiraju.

BB

Pa kad imaš limuzinu od 5 m sa spuštenom krovnom linijom i nemaš glavu gdje da staviš…

moron

Ko ti je kriv što nisi kompaktan…😀

Iznogud Časni

Ima kabrio….a sjeca je rjesenje