1. Home
  2. Vesti
  3. Opel Crossland X dobija šestostepeni automatski menjač
Opel Crossland X dobija šestostepeni automatski menjač
3

Opel Crossland X dobija šestostepeni automatski menjač

353
3
Podelite sa prijateljima:

Opel Crossland X je jedan od komercijalno najvažnijih modela bivše GM-ove filijale. Sada je za njega zadužena PSA grupa, koja mu je podarila platformu, motore i menjače.

Proizvodnja Crosslanda X je započela 2017., a pod Opel i Vauxhall oznakama je prodato 95.180 primeraka u Evropi tokom 2018. To je zaista impresivna brojka za ovaj segment, koja je omogućila Opelovom pulenu da se približi skupljoj Mokki X. Za 2020. modelnu godinu, PSA grupa je odlučila da je Crosslandu X potrebna opcija u vidu automatskog menjača za perjanicu koju pokreće 1,2-litarski turbomotor s direktnim ubrizgavanjem goriva.

Ovu šestostepenu menjačku kutiju odlikuje konverter obrtnog momenta, promene stepena prenosa su uglađene, a može da se pohvali vrlo dobrom pouzdanošću. Dotična kombinacija motora i menjača donosi prosečnu potrošnju od 5,0 litara benzina na pređenih 100 kilometara, dok cena za navedenu specifikaciju startuje od 23.320 evra.

Premijeru će imati na IAA u Frankfurtu sledećeg meseca, uz Corsu-e Rally. Crossland X Edition 1.2 Direct Injecton Turbo EAT6 raspolaže sa 130 ks. Trocilindarski motor takođe obezbeđuje maksimalni obrtni moment od 230 Nm, već pri 1.750 o/min, što omogućava ubrzanje do 100 km/h za 10,2 sekunde, uz maksimalnu brzinu od 198 km/h.

Turbodizel od 120 ks je takođe dostupan sa šestostepnim automatikom, a kao što je očekivano, brojni sistemi asistencije su uključeni u standardnu opremu, što podrazumeva tempomat s inteligentim prilagođavanjem brzine, limiter brzine, prepoznavanje saobraćajnih znakova i upozorenje na pospanost vozača.

Opelov krosover iz B segmenta takođe krasi hromirani trim unutar kabinskog prostora, klima uređaj s funkcijom grejanja za prostor za stopala. Apple CarPlay i Android Auto funkcije su takođe tu, „upakovane“ u Radio R 4.0 IntelliLink info-zabavni sistem sa 7,0-inčnim ekranom osetljivim na dodir.

Kupci koji budu želeli „full“ opremu, moći će u paket da uključe automatsko kočenje u slučaju nužde, sistem upozorenja na opasnost od čeonog sudara, zadnju panoramsku kameru koja pokriva 180 sepeni, automatski asistenciju pri parkiranju i detekciju pešaka.

AutoRepublika

(353)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ne razumem zašto PSA uz 1,2 e-THP u 308 ili 3008 ili Grandland X, „sparuje“ noviji AT8 ( „iz Berlinga“ ), ali, uz taj isti motor, ako je npr. 208 ili Crossland, „sparuje“ stari AT6 ?

Balkanboj

Money, money, money…
Mo’ money, mo’ equipment. I tehnologije.
Šišaj dok ima koga.

Rikošet

Ne razumiju ni oni, vjeruj mi.