1. Home
  2. Vesti
  3. Tužba asocijacije distributera protiv Riviana i Lucida
Tužba asocijacije distributera protiv Riviana i Lucida
0

Tužba asocijacije distributera protiv Riviana i Lucida

191
0
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci imaju izuzetno komplikovani sistem po pitanju prodaje novih automobila. Još od perioda tridesetih godina prošlog veka, u većini saveznih država nije bilo zakonito prodavati nove četvorotočkaše direktno iz fabrike, već samo preko izložbeno-prodajnih salona. Zakon se u međuvremenu pomalo izmenio, posebno prethodnih godina kada je Tesla odlučila da neće imati distributere iz razloga što „samostalni prodavci nisu u stanju da objasne kupcima prednosti električnih automobila“.

Trenutno dvanaest država dozvoljava prodaju direktno iz fabrike, deset njih se i dalje drži spomenutih zakona iz tridesetih godina, a u osam njih, Tesla mora da traži posebnu dozvolu gde, ako bude odobreno, ne mora da ima svoj salon, ali zahteva da modeli budu isloženi u „prodavnici“ obično lokaciranoj unutar tržnog centra.


To nas dovodi do dva nova proizvođača električnih automobila Riviana i Lucida protiv kojih je udruženje salona savezne države Ilinois upravo podnelo tužbu.

Kako prenosi Automotive News, političari Ilinoisa su odobrili Rivianu i Lucidu da prodaju nove modele direktno preko spomenutih „prodavnica“, iako zakon ove savezne države nikako ne dozvoljava da automobili pronađu kupce bez zvaničnih izložbeno-prodajnih salona.

Rivian je inače planirao da krene sa isporukom modela R1T u junu, dok Lucid želi da prodaje limuzinu pod imenom Air do kraja godine. Spomenuti saloni kažu da su se složili pre nekoliko godina da Tesla dobije „specijalnu dozvolu da prodaje četvorotočkaše preko sopstvenih prodajnih punktova, samo ako ovo bude jedini slučaj koji neće biti ponovljen“.

Političari očigledno smatraju da, ako je Tesla dobila zeleno svetlo, onda ne bi trebalo da postoji problem ni za Rivian pa ni za Lucid, te nas definitivno čeka uzbudljivo suđenje.


U celoj priči bi nekako logično bilo da se uključe i kupci, mada su istraživanja pokazala da ni oni sami ne znaju šta žele.

S jedne strane, nedostatak tradicionalnih salona bi verovatno doneo i niže cene, ali istovremeno, bilo bi dosta teže prodati polovnjake uz nepostojeću servisnu mrežu. Kao i svaka druga veća tužba, tako će i ova verovatno trajati godinama, dok bi krajnji rezultat mogao da promeni način poslovanja u Americi.

AutoRepublika

(191)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments