1. Home
  2. Vesti
  3. Zahvaljujući marki Geely postavljen nezvanični rekord na Nirburgirngu u dve kategorije (VIDEO)
Zahvaljujući marki Geely postavljen nezvanični rekord na Nirburgirngu u dve kategorije (VIDEO)
1

Zahvaljujući marki Geely postavljen nezvanični rekord na Nirburgirngu u dve kategorije (VIDEO)

627
1
Podelite sa prijateljima:

Prototip primerak modela Lynk & Co 03 Cyan Concept, koji je razvila kineska kompanija Geely, uspeo je da kompletira ceo krug na Nirburgringu za svega 7 minuta i 20,143 sekundi, istovremeno postavljajući na taj način dva (nezvanična) rekorda.

Naime “kineska FWD zver” je postao najbrži automobil na ovoj stazi u segment vozila sa pogonom na prednje točkove, a pored toga je ova ljuta mašina osvojila krunu najbržeg automobila Nirburgringa u kategoriji četvorotočkaša sa istim brojem vrata.

Ipak, kao što smo u uvodnom pasusu i naznačili, sve ovo treba prihvatiti s dozom reserve jer je Lynk & Co 03 Cyan, kao što mu i samo ime kaže, i dalje koncept. S druge strane, i ostali proizvođači testiraju prototip primerke na ovoj stazi.

Pre nego što je Lynk & Co 03 Cyan postavio obelodanjeno vreme na stazi Nirburgring, u kategoriji najbržih sedana je dominirao maloserijski model Jaguar XE SV Project 8. Veoma atraktivno dizajnira sedan iz Kine je bio tri sekunde brži od modifikovanog modela XE.

Nedavno smo izvestili da je rekordno vreme u kategoriji vozila s pogonom na točkove prednje osovine ostvario još jedan maloserijski model. Radi se francuskom hedžbeku Renault Megane RS Trophy R, a on je pun krug obišao za 7 minuta i 40,1 sekundi.

Iako 03 Cyan Concept još uvek nije postavljen na proizvodne trake kineske kompanije, njegovo kretanje drumovima sveta je potpuno u skladu sa zakonom. Primerak koji se okušao na Nirburgringu predstavlja civilnu verziju vozila Lynk & Co World Touring Car (WTCR).

Rekorder je opremljen dvolitarskim turbo motorom koji može da se pohvali razvojem čak 528 konjskih snaga. Maksimalan obrtni moment iznosi 504 njutn metara, dok se “motor vrti” do (za turbo mašinu) visokih 8.000 obrtaja. Nejasno je da li će taj motor naći svoju primenu i kod serijske verzije Cyana. Motor je uparen s šestostepenim sekvencijalnim menjačem koji je u stanju da putuje kroz “brzine” za svega 60 milisekundi.

Koncept poseduje diferencijal s ograničenim proklizavanjem, ventilirajuće diskove na sva četiri točka, s tim da su kočna klješta napred s šestoklipna a nazad dvoklipna. Promer prednjih diskova iznosi 378 milimetara dok su nazad jedinice koje u prečniku poseduju 290 milimetara.

Da dodamo još da je prosečna ostvarena brzina na stazi iznosila 170,5 km/h. Ubrzanje do stotke se odigra za 4,4 sekunde, dok mu do 200 km/h treba celih 10 sekundi, ako je automobil na startu testa bio stacioniran. Maksimalna brzina iznosi 310 km/h. Težina atraktivnog sedana iznosi 1.287 kilograma.

AutoRepublika

(627)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

neka puste s lanca dodge charger hellcat pa da vidimo koliko će kineski polestar zaostati