1. Home
  2. Vesti
  3. Chevrolet „Corvette“ s pogonom na prednje točkove
Chevrolet „Corvette“ s pogonom na prednje točkove
6

Chevrolet „Corvette“ s pogonom na prednje točkove

132
6
Podelite sa prijateljima:

I ne, nije priča kako je Chevrolet zaista eksperimentisao u želji da ponudi pogon na prednje točkove na omiljenom američkom sportskom automobilu. Vozilo koje vidite na priloženim fotografijama zapravo i nije Corvette, iako tako izgleda na prvi potez.

Štaviše, ceo projekat je rezultirao takvim „Frankenštajnom“ da se mnogi i danas pitaju, „pa šta mu je palo na pamet da uradi tako nešto?“


„Hot rod“ je po definiciji klasični automobil koji je onda tjuniran uz pomoć delova raznih proizvođača sa ciljem da postane što lakši i brži. Trend je nastao u američkoj saveznoj državi Kaliforniji tokom tridesetih godina prošlog veka, kada mlađarija nije imala mnogo novca za trošenje, pa su kupovali i modifikovali ono što im je bilo dostupno.

U većini slučajeva bi to bio neki Fordov model (po mogućnosti iz 1932. godine, kada je taj američki konstruktor ponudio prvi motor sa osam cilindara), a onda bi se skidalo sve što je dodavalo nepotrebnu masu i ugrađivao veći i moćniji motor.


Međutim, malo ko je pravio hot rod od Chevroleta Corvette. Ovaj sportista je ipak bio relativno skup kada je isporučivan direktno iz fabrike, a obično je imao dovoljno „konja“ da nije bilo potrebno stavljati uljeza ispod haube.

Ali svako nepisano pravilo ima svoj izuzetak, pa tako i ovo, što potvrđuje primerak nedavno pronađen u američkoj saveznoj državi Konektikatu. Na prvi pogled izgleda kao Corvette iz 1958. godine, ali je zapravo reč o modelu Oldsmobile Toronado napravljenom desetak godina kasnije…


Priča počinje 1964. godine u gradu Nju Britejn gde se čovek po imenu Rudi Irtl bavio amaterskim trkanjem na pravcu. Kupio je Corvette iz 1958. godine s ciljem da je koristi baš na stazama, ali nije bio zadovoljan snagom. Corvette iz spomenute godine je bila dostupna samo na motorom radne zapremine 283 kubna inča (4,6 litara) u verzijama sa 230, 250 i 290 konjskih snaga, što je Irtl smatrao preskromnim za njegov hobi.

Njegova prva solucija je bila da ugradi Pontiacov čuveni motor radne zapremine 389 kubnih inča (6,4 litara). Nismo baš sigurni koju konfiguraciju, pošto se nudio u verzijama od 215 do 368 „grla“, a isti motor je pokretao i prvi američki mišićavi automobil Pontiac GTO.

Kada ni to nije donelo željene rezultate, Rudi je izabrao Pontiacov agregat napravljen isključivo za trkanje i to onaj poznat kao SuperDuty. Reč je o benzincu radne zapremine 421 kubnog inča (6,9 litara) i bio je dostupan u verzijama sa 320 i 370 „konja“. Dok je sirova snaga na papiru bila gotovo identična, SuperDuty je zapravo bio lakši uz značajno veći obrtni momenat.

Međutim, to nije bio kraj modifikacija. Iako je Rudi redovno pobeđivao na stazama širom Konektikata, odlučio je da kupi slupani Oldsmobile Toronado iz 1967. godine.

Ovaj automobil se smatrao jako naprednim za svoje vreme (posebno sa gledišta američke automobilske industrije) najviše iz razloga što je pružao pogon na prednje točkove. Takva tehnologija u luksuznom kupeu teškom dve tone se činila egzotičnom za svoje vreme, a Rudi odlučuje da sačuva šasiju i motor radne zapremine 425 kubnih inča (7,0 litara) i na njega ugradi školjku Corvette.

Mnogi se pitaju zašto bi tako nešto uradio, posebno zato što je Corvette izgubila na snazi, a i performansama. Kao što smo spomenuli, Toronado je bio glomazni kupe uglavnom namenjen starijim kupcima za sporije krstarenje, pa barem na papiru, činilo se kao loša kombinacija.


Odgovor nikada nećemo saznati, ali ćemo reći da je Irtl vozio ovaj automobil na stazi još godinu dana i onda ga parkirao u staru garažu tokom 1968. godine. Tu je ostao sve do februara 2023. godine, kada ga je kupio novi vlasnik i odlučio da ga koliko-toliko osveži.

On je nabavio šasiju Corvette iz 1958. godine i postavio školjku na nju, a takođe je nestala i Oldsmobileova mehanika. Tako da je ovaj automobil sada samo karoserija na šasiji, ali bez motora. Novi vlasnik priča da je originalno planirao da vrati sportistu u stanje na način kako je to Rudi zamislio, ali se na kraju predomislio i pustiće sledećeg vlasnika da odredi buduću sudbinu…

AutoRepublika

(132)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Dok sam čitao, ponadah se da ova priča ima srećan kraj, ali „šipak“.

Matija

Pricica koja uopste nije vredna pomena. Sta vam bi da trosite vreme na ovako nesto?!
Dole je Oldsmobil Torononado, prelepi veliki kupe iz 60-tih, koji bih tako rado da imam!
Motor V8 7,5 lit. i 400 KS, samo nekoliko santimetara visi od tdasnjeg Porschea – za „penzionersko setkanje“! 🙂

comment image

Izmenjeno 1 mesec pre od strane Matija
Laki

„Nur Fliegen ist schöner“ junače!

Matija

U pravu je Yankee, nije ovo auto za jurcanje, ovo je auto za paradu po gradu, da novi klinci vide kako je to nekada bilo! 🙂

Laki

👍

Yankee

Sto ne bi bilo vredno pomena? Koliko puta ces opet videti Corvette na sasiji Oldsmobilea sa motorom Pontiaca?
Corvette je naravno unistena i nije trebao to da radi, ali opet zanimljiva prerada.