1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Porsche uzima zajam u iznosu od milijardu evra zbog Taycana
Porsche uzima zajam u iznosu od milijardu evra zbog Taycana
0

Porsche uzima zajam u iznosu od milijardu evra zbog Taycana

252
0
Podelite sa prijateljima:

Upravni odbor kompanije Porsche AG je doneo odluku da uđe u zaduženje koje prevazilazi sumu od milijardu evra kako bi isfinansirao razvoj električnog sportskog automobila nazvanog Taycan. Tokom ponedeljka je stiglo obaveštenje iz Štutgarta o emisiji serije „zelenih“ komercijalnih zapisa (ili sličnog finansijskog instrumenta) s dospećem na rok od pet, sedam ili deset godina.

Predviđeno je da kamatne stope budu fiksne ili varijabilne. Dalje, rukovodstvo nemačkog društva se obavezalo na namenski utrošak prikupljenih sredstava, odnosno preuzelo je obavezu da se akumulirana sredstva investiraju u održive projekte, a jedan od njih je svakako Porsche Taycan.

Porsche na taj način postaje jedan od najvećih emitenata zelenih komercijalnih zapisa na tržištu finansijskih instrumenata u Nemačkoj. Prema navodima lokalnog medija „Börsenzeitung“, proizvođač automobila je izvorno planirao da uzajmi „samo“ 300 miliona evra, ali je zbog ogromne inicijalne tražnje za sportskim elektromobilom podigao lestvicu na celu milijardu.

U izveštaju pomenutog nemačkog medija se navodi još i da će celokupnu aktivnost nadzirati nemačka Landesbank Baden-Württemberg, a onda i Bayern LB kao i ING.

Više od stotinak institucionalnih investitora je zainteresovano za ulaganje u projekat Porschea, saopšteno je iz kompanije. Radi se pre svega o bankama, penzionim fondovima, osiguravajućim društvima i entitetima srodnih delatnosti. Pominje se zainteresovanost čak i azijskih ulagača za emitovane hartije od vrednosti.

Taycan će biti prvi potpuno električni Porsche modernog doba. Da bi ugledao svetlost dana, morala su biti investirana ogromna sredstva, kako u oblasti dizajna, tako i u svrhe izgradnje fabričkih pogona i njihovog opremanja najsavremenijom opremom.

Automobil sa četvoro vrata će se verovatno pojaviti na tržištu do kraja ove godine, a iz kompanije Porsche su stigle ohrabrujuće informacije o postojanju preko 30.000 porudžbina, i to već u ovom trenutku, kada automobil još uvek nije premijerno prikazan.

Svečanost povodom debija Taycana je zakazana za 4. septembar.

AutoRepublika

(252)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments