1. Home
  2. Vesti
  3. Zbog čega je tržište novih vozila u Saudijskoj Arabiji procvetalo?
Zbog čega je tržište novih vozila u Saudijskoj Arabiji procvetalo?
1

Zbog čega je tržište novih vozila u Saudijskoj Arabiji procvetalo?

335
1
Podelite sa prijateljima:

Tržište novih automobila je u prvih šest meseci ove godine zabeležilo rast od 23% na teritoriji Saudijske Arabije. Jedan od razloga koji su svakako doprineli ovako impozantnom rastu svakako leži u ćinjenici da su sve brojnije dame za volanom, za koje od nevdavno ta radnja više nije smatrana ozbiljnim grehom.

Prijatno iznenađenje je još značajnije kada se zna da tržište novih četvorotočkaša stabilno opada još od 2015. godine. Na primer, samo tokom prethodne godine, tamošnji kupci su pokazali za četvrtinu manje interesa u pogledu nabavke novih vozila.

Bilo kako bilo, pre 14 meseci, dakle u junu 2018., lokalne vlasti su ukinule zabranu pripadnicama ženskog pola, koja se odnosila na vožnju automobila. S radom su počele i brojne škole za vožnju namenjene damama. Pored toga, prema nalazima studije koju je potpisao najveći svetski konsultant PwC, do 2020. na teritoriji Saudijske Arabije će biti preko 3 miliona vlasnika vozačke dozvole.

Masivni prirast novih vozača je takođe blagorodno uticao na prodaju vozila na lokalnom tržištu, pa je tako već ove godine oporavak započeo. Prodato je 233.898 automobila u prvom polugođu, odnosno, kao što rekosmo, za 23% više nego lani.

Dileri Saudijske Arabije povezuju rast prodaje sa prilivom novih dama vozača. Paralenlno s tim, lokalno tržište doživljava ozbiljnu promenu. Najpopularniji modeli prvog polugođa postali su Hyunadi Accent i Hyundai Elantra, a ova dva četvorotočkaša su zabeležila značajan rast prodaje. Prethodni lider liste najpopularnijih automobila među Saudijcima, sedan Toyota Camry je pao na treće mesto.

AutoRepublika

(335)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

Porasla prodaja za Hyundai? U Saudijskoj Arabiji? Bila bi zanimljiva analiza da li se uglavnom kupuju prvoj, drugoj, trećoj ili četvrtoj ženi, ili moraju da dele jedan.