1. Home
  2. Vesti
  3. „Kengur“ kažnjen zato što je izigravao trkačkog vozača
„Kengur“ kažnjen zato što je izigravao trkačkog vozača
2

„Kengur“ kažnjen zato što je izigravao trkačkog vozača

235
2
Podelite sa prijateljima:

Australija nam nikako nije radosna tema niti draga država ovih dana, niti je ona o kojoj bismo uopšte trošili reči, ali jedna priča nam je toliko privukla pažnju da nismo mogli da je ne podelimo. Ukoliko ste ljubitelj profesionalnog auto-moto sporta kao što sam to recimo ja, onda vam je sigurno poznat australijski šampionat turističkih automobila nazvan Supercars.

Pratim ga duži niz godina i smatram da je jedan od najboljih na svetu tako da retko kad propuštam priliku da pogledam trku, a sa uzbuđenjem čekam prve dane marta da bih uživao u novoj sezoni. Najveća trka u šampionatu Supercars se zove Bathurst 1000 i vozi se još od 1960. godine na stazi nazvanoj Mount Panorama Circuit u gradu Bathurst unutar pokrajine Novi Vels.

Mount Panorama Circuit zapravo i nije trkačka staza već kombinacija ulica u relativno slabo naseljenom delu Novog Velsa pa je to tako, istovremeno i jedini put kućama mnogih lokalnih stanovnika pošto se svakog drugog dana osim za vreme održavanje nadmetanja Bathurst 1000 vodi kao javni put.

Sada kada znamo ovu kratku istorijsku lekciju, možemo da ispričamo ostatak priče. Naime, 21. januara ove godine tokom ranih jutarnjih sati, lokalne vlasti su dobile nekoliko telefonskih poziva o tamno zelenom klasičnom Fordu Falconu bez registracije, kako juri ovim putevima pri velikim brzinama, pa čak i krećući se na pogrešnoj strani puta.

Ruku na srce, meni je prvo palo na pamet da se neki nekadašnji profesionalni vozač možda malo zaneo pošto je spomenuti Falcon jedna od ikona australijske automobilske industrije i pošto je redovno pobeđivao na ovoj lokaciji. Mediji navode da je reč o generaciji pod kodnom oznakom XY koja se proizvodila od 1970. do 1972. godine, a mogao se naručiti i sa V8 motorom zapremine 351 kubnog inča (5,8 litara) i maksimalnih 350 konjskih snaga. Dostizao je maksimalnu brzinu od 230 km/h čime je bio jedna od najbržih svetskih limuzina svog perioda.

Kada su se momci u plavom pojavili na licu mesta, zaista su zatekli zelenog Falcona kako juri 125 km/h na mestu gde je ograničenje svega 60 km/h. Vozač star 49 godina je prošao alko-test bez problema, ali je kasnija istraga pokazala da mu je vozačka dozvola suspendovana baš zbog vožnje u pijanom stanju svega nekoliko sedmica ranije. Kada ga je policija pitala zašto je prekršio maksimalnu dozvoljenu brzinu za čak 65 km/h, odgovorio je da je pokušao da ponovi ono šta je video na televizoru tokom trke Bathurst 1000.


U državi gde su saobraćajni popisi među najoštrijima na svetu nije bilo potrebno mnogo da policija preuzme automobil, a na jednoj fotografiji možemo da primetimo otvorenu haubu, što nam govori da „momci u plavom“ nisu mogli da odole želji da vide šta se tu krije. Falcon će biti zadržan tri meseca, a vozaču je izdata najveća moguća kazna za ovakav prekšraj. Ne navodi se na koliko dolara, ali je rezervisana za one koji voze 45 km/h ili više preko ograničenja, pa će vozač morati da se pojavi na sudu.

Ruku na srce, moramo spomenuti da ovo nije prvi, a verovatno ni poslednji put da se ovako nešto dešava. Kako je Mount Panorama Circuit u stvari javni put tokom ostatka godine, mnogi amaterski vozači su se malo zaneli, pa su policijske snage ograničile maksimalnu dozvoljenu brzinu na 60 km/h uz frekventno patroliranje tom rutom.

Samo, sumnjamo da je iko od njih očekivao videti klasični Ford Falcon na njemu, onaj koji je dominirao ovom stazom pre više od pet decenija…

Zoran Tomasović

(235)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ako je vakcinisan, ja bih ga pustio…

moron

Ali, samo ako je primio i buster dozu. I to neki brend koji Zapad priznaje