1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Zanimljivost dana: Ghia je nekada proizvodila mnogo prototip modela za Chrysler (GALERIJA)
Zanimljivost dana: Ghia je nekada proizvodila mnogo prototip modela za Chrysler (GALERIJA)

Zanimljivost dana: Ghia je nekada proizvodila mnogo prototip modela za Chrysler (GALERIJA)

416
0
Podelite sa prijateljima:

Većina ljubitelja automobila će se složiti da su Italijani najveći eksperti za dizajn. Pininfarina, Bertone i Ghia su neke od najpoznatijih dizajnerskih kuća sa mušterijama iz celog sveta. Među takvim saradnicama su redovno bili i Amerikanci, a Ford je jedno vreme čak bio vlasnik Ghije.

Međutim, situacija nije uvek bila takva. U posleratnom periodu „Jenkiji“ su se više orijentisali za domaće firme kao što su Fleetwood i Kar Kraft, ali je Chrysler bio prvi koji je uočio potencijal Italijana. I to ne zbog stila već zbog podatka da su oni bili u stanju da naprave funkcionalan prototip za „samo“ 10.000 američkih dolara (oko 97.800 dolara preračunato prema današnjoj vrednosti novca).

Početkom 1946. godine Chrysler korporaciju su činili brendovi Plymouth, DeSoto, Dodge, Chysler i Imperial. Iste godine je obnovljena civilna proizvodnja, ali automobili nisu bili ništa više od osveženih predratnih.

Pet godina kasnije predsednik Ghije Luiđi Serđ se uputio u Ameriku da predstavi svoj koncept pod nazivom XX-500 (fotografija iznad) na bazi fleksibilne Chryslerove platforme. U istom periodu glavni dizajner američke firme je postao Virdžil Eksner i njemu je spomenuti XX-500 privukao veliku pažnju. Eksner je shvatio da bi Ghia mogla da relativno jeftino proizvodi prototip i koncept modele za Chrysler po njegovim idejama, pa su dve strane brzo postigle dogovor.

Prvi model je ugledao svetlost dana već 1951. godine i zvao se Chrysler K310 (naslovna fotografija). Reč je o povećem kupeu sa Hemi agregatom koji je razvijao 180 konjskih snaga. Iako on neće ući u serijsku proizvodnju, K310 je inspirisao neke buduće modele kompanije. Takođe postoji i priča da je Ghia iskoristila njegov dizajn u razvoju Volkswagen Karmann Ghije, ali ovaj podatak nikada nije potvrđen.

Partnerstvo će trajati oko pet godina, a Italijani će proizvesti oko 20-ak različitih modela. Neki od njih su proizvedeni u nekoliko desetina primeraka da bi bili predstavljeni širom Amerike dok su postojali i oni gde je samo jedan primerak napustio fabriku i danas ume da vredi milione.

Nijedan od njih nije ušao u serijsku proizvodnju, ali su svi na određeni način inspirisali nove modele brendova Plymouth, DeSoto, Dodge, Chrysler i Imperial. Od svih primeraka možda najvredniji je Chrysler D’Elegance iz 1952. godine, a najpoznatiji svakako Chrysler Norseman iz 1956. godine, koji je završio na dnu Atlantika pre nego što je publika ikada imala prilike da ga vidi.

Uživajte u galeriji.

Zoran Tomasović

(416)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments