1. Home
  2. Vesti
  3. Mister Bin prodaje Mercedes-Benz 500E
Mister Bin prodaje Mercedes-Benz 500E

Mister Bin prodaje Mercedes-Benz 500E

5.34K
0
Podelite sa prijateljima:

Čuveni britanski glumac Rovan Etkinson obožava automobile a u njegovom posedu su se našli brojni dragulji savremene industrije. Na auckiji klasičnih automobila, koja će se održati 25. maja, biće ponuđen njegov Mercedes-Benz 500 E na čijem kilometar satu stoji cifra od nešto preko 310 hiljada prevaljenih kilometara.

Ova kilometraža zvuči nestvarno prema modernim shvatanjima savremene automobilske industrije. Evo baš primera iz Mercedesa, za čije motore u putničkim automobilima se navodi da su očekivane, projektovane distance u rasponu od oko 250 hiljada kilometara.

Kasnih osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka, u doba kada je marka Mercedes-Benz smatrana referncom pouzdanosti i dugovečnosti, kupovani su primerci nemačkog proizvođača koje i danas viđamo na ulicama. Mnogi se sa nostalgijom sećaju W124 generacije koja se i danas smatra inženjering remek delom.

Zanimljiva priča stoji iza Etkinsonovog primerka. Naime, s obzirom na to da je uglavnom vožen evropskim putevima, njegovo opšte stanje se može opisati zadovoljavajućim, baš kako je njegov izgled i opisno ocenjen, oznakom „C“.

Glumac je kupio Mercedes koji sada ide na aukciju, još kao nov 1991. godine. Vozio ga je pune četiri godine, prodao, a nakon 23 godine je odlučio da vrati svoj originalni primerak iz mladosti, koji je nekako locirao pre toga.

Aukcija na koje će biti ponuđen 500 E se nalazi u Izložbenom centru Vorvikšera, a vozilo predstavlja jedan od ukupno 29 primeraka prodatih primeraka u Velikoj Britaniji, prema zvaničnim statistikama. Svi do jednog su posedovali volan sa leve strane, a dodatno se još naglašava da svaki primerak iz ove serije poseduje retku kombinaciju enterijera izrađenog uglavnom od kože, sa umetcima od kvalitetne tkanine.

Interesantno je da je tokom 2015. godine, Etkinson kupio još jedan sličan Mercedes-Benz 500 E, proizveden 1993. godine. Njega je koristio do 2018., kada ga je prodao na aukciji Race Retro Classic Car Sale za skroman iznos od 71.300 britanskih funti, što je zaista malo posebno ako se ima u vidu da je taj primerak prešao samo 80.500 kilometara.

Sam po sebi, 500 E je veoma redak model, a o posedovanju istog sanjaju mnogi kolekcionari. Razvijen je zajedničkim snagama timova iz Mercedes-Benza i Porschea, a silazio je sa proizvodnih traka postrojenja u Cufenhauzenu.

Mercedes 500 E se često opisuje kao „vuk u jagnjećoj koži“. Pogonjen je V8 atmosferskim motorom zapremine pet litara uz isporuku 326 konjskih snaga. Iz mirovanja do stotke je ubrzavao za 5,5 sekundi, što ga je tokom devedesetih godina činilo jednim od najbržih četvoroseda na svetu. Pored toga, maksimalna brzina je iznosila 260 km/h.

Uzgred da dodamo da je u februaru 2018., Rovan Etkinson otuđio još jedan legendarni automobile koji je držao u posedu: Lancia Thema 8.32, proizvedena 1989. Ovaj model pogoni V8 motor zapremine 2,9 litre iz Ferrarija 328. Za potrebe ugradnje u pomenutu Lanciju kojoj su pogonski točkovi prednji, snaga je snižena na 215 “konja”.

Postignuta cena je iznosila, opet skormnih 29.813 britanskih funti a glavni razlog za nepostizanje veće cifre se ogleda u činjenici da pređena kilometraža konkretnog primerka nije mogla biti utvrđena na pouzdan način. Glumac je uživao u ovom automobilu punih sedam godina, pre nego što je promenio vlasnika.

AutoRepublika

(5338)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments