1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Čudna sudbina jahte Hermana Geringa
Zanimljivost dana: Čudna sudbina jahte Hermana Geringa

Zanimljivost dana: Čudna sudbina jahte Hermana Geringa

1.30K
1
Podelite sa prijateljima:

Drugi čovek Trećeg Rajha bio je poznat po svom ekstravagantnom stilu života, a u njegovoj svojini nalazila se i jahta Karin II koja je nakon rata imala izuzetno zanimljivu sudbinu. 

Oni koji su proučavali ovaj mračni deo ljudske istorije znaju da je Herman Gering, nekadašnji letački as Velikog rata, bio čovek koji je voleo da živi na „visokoj nozi“. Nesvakidašnji život Geringa postao je interesantan pogotovo nakon što se ovaj ratni zločinac ubio u Nirnbergu.

Komandant Luftvafea za kućne ljubimce imao je lavove. Posedovao je veliku kolekciju aviona i automobila, a voleo je da skuplja i umetnička dela koja su mahom bila oduzeta od jevrejskih porodica. Uz ovakav buržoaski pristup životu išla je naravno i jedna jahta.

Jahtu Karin II (ime dobila po prvoj Geringovoj supruzi) Herman je dobio na poklon od koncerna nemačkih automobilskih proizvođača. Karin II (Carin II) prvi put porinuta je 27. juna 1937. godine u Hamburgu.  Bila je dugačka 27,5 metara, a široka 4,85 metara. Pogonila su je tri dizel motora poreklom iz Daimlera, a opsluživala ju je posada od četiri člana.

Gering je često koristio svoju jahtu, a mahom je plovio od Hamburga do ostrva Silt. Osim u lične svrhe, ovo plovilo koristilo se i za državne potrebe, te je na Karin II svojevremeno boravio i Benito Musolini.

Nakon rata

Tokom Drugog svetskog rata Gering gotovo i da nije koristio svoju jahtu. Nakon rata Carin II pala je u ruke Britancima koji su je koristili sve do kraja pedesetih godina.

Geringova jahta isprva je korišćena kao brod za transport putnika u Hamburgu, da bi nakon toga, 1950. godine prebačena u reku Rajnu gde je služila kao lična jahta za britansku kraljevsku porodicu. Dobila je i novo ime – Princ Čarls, po sinu kraljice Elizabete II.

Za to vreme, supruga Hermana Geringa, Emi Gering, tražila je od vlasti povraćaj lične imovine njenog supruga. Emi je uspela da se izbori da se jahta vrati njoj i zatim ju je prodala 20. oktobra 1960. godine nemačkom biznismenu za 33.000 maraka.

U britanskoj službi

Povratak u nacističke ruke i dalja sudbina

Ovde ipak nije kraj priče o Geringovoj jahti jer ju je 28. januara 1973. godine kupio novinar Gerd Hajdeman, ostrašćeni ljubitelj svega što je bilo u vezi sa nacistima. Hajdeman se u to vreme zabavljao sa Edom Gering, ćerkom nekadašnjeg komandanta Luftvafea.

Hajdeman je jahtu platio 170.000 maraka i uložio mnogo novca da joj vrati stari sjaj. Novinar ju je opet preimenovao u izvorni naziv – Karin II. Gerd Hajdeman i Eda Gering koristili su ovo plovilo za organizovanje zabava i sastanke sa javnim ličnostima. Par je otvoreno podržavao nacizam, a gosti na jahti su bili i SS generali iz Drugog svetskog rata Karl Vulf i Vilhelm Monke.

Hajdeman je poznat po tome što je prodao lažne dnevnike Adolfa Hitlera. Nakon što je njegova prevara otkrivena, uhapšen je i osuđen na 4 godine i 6 meseci zatvora. Dojč banka je zbog dugova Hajdemana zaplenila jahtu i prodala je za 270.000 maraka egipatskom biznismenu Mustafi Karimu.

Karin II odnosno Princ Čarls, fotografija iz 2017. godine

Karim je svoje novo plovilo prebacio u Sredozemno more, i rešio da je pošalje morem sve do Egipta. Međutim, tokom prolaska kroz libijske vode, vlasti ove zemlje zaplenile su jahtu. Supruga Mustafe Karima, inače Amerikanka, izvučena je sa jahte i pritvorena. Naposletku, Moamer elD Gadafi je pustio i zatočenu Karimovu suprugu, i jahtu, te je Karin II konačno stigla na svoje odredište u marinu El Guna u Crvenom moru.

Nakon smrti Mustafe Karima porodica nije mogla da podeli zaostavštinu te je Karin II veoma dugo stajala u pomenutoj marini. Karimova udovica ipak je na kraju dobila jahtu i prodala ju je 2009. godine neimenovanom nemačkom biznismenu.

Nakon toga jahta je preimenovana u stari naziv – Princ Čarls i trenutno je registrovana u Valeti na ostrvu Malta.

Đorđe Platiša

(1296)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Čudni su puti gospodnji“, što bi neki rekli.
p.s. Bravo Đordje!!!