1. Home
  2. Vesti
  3. Ostrvski ultraluksuzni brendovi rekordno u 2022. godini
Ostrvski ultraluksuzni brendovi rekordno u 2022. godini
0

Ostrvski ultraluksuzni brendovi rekordno u 2022. godini

191
0
Podelite sa prijateljima:

Nema krize za najimućniji sloj stanovništva i to važi u svim svetskim regijama. Dokaz predstavljaju i u prethodnih par časova objavljeni podaci o prodajnim rezultatima koje su tokom prošle godine ostvarili izvorno britanski, zaista nemački Bentley i Rolls-Royce.

Kod marke Bentley je osobeno bilo to što je uprkos rekordnoj prodaji u prošloj godini, potražnja u Kini zapravo pala za 9%, do čega su dovele mere izolacije izazvane širenjem korona virusa. Divizija koja posluje unutar grupacije Volkswagen je danas objavila da je tokom 2022. godine isporučila 15.174 vozila, što je za 4% više no 2021. godine, a koja je do juče bila najbolja u istoriji za Bentley.

„Uspeli smo da prebrodimo sve nedaće u još jednoj godini punoj nepredvidivosti i demonstrirali smo sjajnu žilavost. Sve to je rezultiralo trećom uzastopnom godinom koja se ističe rekordnom prodajom,“ napisao je izvršni direktor firme Bentley, Adrijan Halmark.

Kompanija je izvestila javnost o rastu prodaje na svakom zasebnom svetskom tržištu, s izuzetkom pomenute Kine, uz opasku da je tražnja u Americi, kao najvažnijem tržištu za ovog proizvođača, realizacija u plusu za samo jedan procenat (čak i nešto manje).

Luksuzni SUV nazvan Bentayga, s početnom cenom koja nadmašuje 170 hiljada evra je i dalje najpopularniji model brenda i u ovoj godini, a na njega se odnosilo oko 42% udela u realizaciji. Uprava marke Bentley je usredsređena na mogućnosti individualizacije vozila i nudi razne opcije, počev od ručne štepane kože do materijala završne obrade koji se oslanjaju na egzotične drvne mase. Zato je i prosečna prodajna cena pomenutog krosovera u 2022. godini dosegla cifru od 220 hiljada evra, dok je ona 2018. bila na nivou od 170 hiljada evra.

Ipak, iz uprave ovog društva navode da očekuju blag pad u uvodnom delu ove godine, a izazvan korona mukama u Kini. Još da dodamo, pre nego pređemo na drugi ostrvski brend, da se rukovodstvo marke Bentley obavezalo da će preći na električni pogon do 2030. godine.

Rolls-Royce takođe rekordno u 2022. godini

Britanski proizvođač automobila koji je život započeo u engleskom Mančesteru pre skoro 12o godina, a koji sada dela unutar grupacije BMW, naveo je juče da je u 2022. godini isporučio 6.021 vozilo, nakon pandan cifre od 5.586 primeraka koja je obeležila 2021. Uzgred budi rečeno, i ta godina je bila rekordna u tom momentu.

Prodajna postignuća marke Rolls-Royce su najviše bila osokoljena rezultatima s američkog tržišta na koje se odnosilo 35% od ukupne realizacije. Kao i kod Bentleyija, u Kini je i Rolls-Royce zabeležio pad koji se meri jednocifrenim procentom, uz identično obrazloženje.

Ali, izvršni direktor kompanije, Torsten Miler-Ötvös je u izjavi tokom onlajn prezentacije, takođe rekao i da je pad u Kini pokriven rastom tražnje na drugim svetskim tržištima. Opet, slično kao kod marke koju smo prvo obradili u ovom izveštaju.

„Pune su nam knjige porudžbina. Rasprodati smo do duboko u 2023. godinu,“ kazao je Miler-Ötvös. „Ne primetismo da tražnja gubi dah.“ Pride smo čuli i da je tražnja za čisto električnim modelom zvanim Spectre, a koji u izloge stiže krajem ove godine, znatno bolja od svih unapred izgrađenih očekivanja.

Izvršni direktor je novinarima kazao da je rast prodaje ostvaren uprkos povlačenju s ruskog tržišta na koje se uobičajeno isporučivalo 250 do 300 primeraka godišnje. Razlog povlačenja je svima poznat, i ne bismo se na njega obazirali ovom prilikom.

Za kraj ćemo još reći da je prosečna prodajna cena vozila marke Rolls-Royce, u 2022. godini bila na nivou od čak 534 hiljada američkih dolara, odnosno značajno viša od one po kojoj se prometovao prosečni Bentley.

AutoRepublika

(191)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments