1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Profit PSA grupe skočio u prvom polugodištu bez obzira na slabiju prodaju
Profit PSA grupe skočio u prvom polugodištu bez obzira na slabiju prodaju
0

Profit PSA grupe skočio u prvom polugodištu bez obzira na slabiju prodaju

158
0
Podelite sa prijateljima:

PSA grupa je značajno popravila profit u prvom polugodištu, što može da zahvali novim modelima i integraciji Opel/Vauxhalla, koji su više nego nadoknadili slabiju prodaju na tržištima u razvoju.

Dobit iz poslovanja je porasla 11 odsto na 3,34 milijarde evra, podižući maržu iz poslovanja na rekordnih 8,7 odsto, saopštila je PSA.

„Ovo je izuzetno impresivan rezultat“, napisao je u napomeni analitičar iz Evercorea, Arnd Elinghorst, dodavši da je PSA sada reper po pitanju dobiti u premijum segmentu.

Analitičar iz Mainfirsta, Pjer-Iv Kumne, rekao je da PSA ipak neće izbeći ciklične padove i teškoće sa standardizacijom. „Ipak ćemo videti pad dobiti tokom 2021.“, rekao je on.

Porast profita je došao uprkos padu globalne prodaje od 13 odsto.

Prihodi su pali za neznatnih 0,7 odsto, na 38,3 milijarde evra, dok su novi modeli, kao što je Citroen C5 Aircross i trio komercijalnih vanova, doprineo povećanju cena.

Neto dobit je skočila za 24 odsto na 1,83 milijarde evra u prvih šest meseci ove godine, kaže PSA grupa, koja je 2017. pripojila Opel, otkupivši ga od General Motorsa.

Veći deo poboljšanja situacije s operativnim troškovima proizilazi iz konstantne integracije tehnologija i mehaničkih platformi novih modela kroz Peugeot, Citroen, DS i Opel brendove.

PSA se pridružila rivalima u potvrdi slabije potražnje za vozilima, predviđajući pad od 1 odsto u Evropi i 7 odsto u Kini ove godine.

Finalni finansijski napredak PSA je došao uprkos minusu od 302 miliona evra iz Kine, što uključuje otpis imovine od 139 miliona evra, odražavajući na taj način stalan pad prodaje u toj zemlji, koji iznosi čak 61 odsto u prvom polugodištu 2019.

PSA grupa će pokušati da oživi poslovanje u Kini, gde za sada nije uspela da animira kupce. Glavni razlog je što modeli grupe nisu na odgovorajući način prilagođeni specifičnostima kineskog tržišta i kulture. PSA trenutno radi na redukovanju kapaciteta u najmnogoljudnijoj zemlji sveta, odnosno rentiranju objekata.

Električna budućnost

Francuska kompanija se užurbano priprema za proizvodnju električnih i hibridnih modela, prvenstveno radi usklađivanja flotne emisije sa strožom evropskom regulativom.

Šef PSA, Karlos Tavarez, rekao je analitičarima da očekuje povećane troškove restruktuiranja među evropskim proizvođačima automobila, zbog proizvodnog imperativa koji podrazumeva električne i hibridne modele. Kako udeo električnih vozila u prodaji PSA raste, tako kompanija želi da neutrališe nižu profitabilnost koju oni donose, kroz ubrzane programe redukovanja troškova, rekao je on.

Električne verzije polovine portfolija će biti dostupne do 2021. , dok će kompletna gama PSA biti zahvaćena ovim programom četiri godine kasnije, saopštio je portparol kompanije.

Tokom 2018., na prodaju hibridnih i električnih vozila se odnosilo manje od jedan odsto registrovane prodaje PSA grupe.

AutoRepublika

 

(158)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments