1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Zašto je Cadillac „ubio“ svoj najambiciozniji moderni agregat?
Zašto je Cadillac „ubio“ svoj najambiciozniji moderni agregat?

Zašto je Cadillac „ubio“ svoj najambiciozniji moderni agregat?

3.37K
3
Podelite sa prijateljima:

U martu 2018. godine, Cadillac je najavio da će njegova limuzina CT6 konačno dobiti agregat koji je zaslužila od prvog dana. Reč je o motoru u V8 konfiguraciji i pod kodnim imenom „Blackwing“, zapremine 4,2 litre i sa dva turbo punjača. Blackwing nije delio baš ništa ni sa jednim drugim motorom unutar General Motors korporacije i razvijao je 131 konjsku snagu po litru zapremine. Trebalo je da predstavlja najmoderniju kreaciju unutar Cadillaca, i „udarnu silu“ s kojom bi se američki gigant suprostavio konkurenciji iz Nemačke, Japana i sve češće i iz Južne Koreje.

Ipak, samo godinu dana kasnije, CT6 je eliminisan iz ponude, u kontekstu realizacije velikog plana General Motorsa da smanji troškove. Posle samo četiri godine na tržištu, proizvodnja je prekinuta u februaru 2020. godine, a samo 800 primeraka je napustalo fabriku sa spomenutim Blackwing V8 agregatom.

Cadillac nema u planu da ga koristi u bilo kom drugom proizvodu, a takva odluka je doneta još pre epidemije virusa korone. Postavlja se pitanje zašto bi neki proizvođač posvetio toliko vremena, pažnje i naravno novca nužnog u razvoju savremenog agregata, da bi ga onda  izbacio iz ponude posle kratkom perioda. Niko sigurno neće biti iznenađen kada kažemo da to nije bio originalni plan…

Cadillac CT6- zadnji kraj i bok

Priča o Blackwingu zapravo počinje pre više od 20 godina, kada je General Motors zaključio da je vreme da pomeri Cadillac stepenicu unapred i pruži ubojitiji odgovor nemačkim rivalima u vidu BMW-a, Mercedesa i ostalim premijum proizvođačima. U vreme kada krosoveri i terenci još uvek nisu eksplodirali s aspekta potražnje, to je označilo da ponuda mora uključiti nekoliko limuzina, a do uvodnih godina prošle decenije je debitovala i potpuno nova Alpha platforma. Na njoj su se trebali proizvoditi modeli: Cadillac ATS i CTS, kao i novi Chevrolet Camaro, ali Cadillacov vrh ponude je morala da bude još veća limuzina koja nije smela da deli platformu sa jeftinijim modelima.

Takav automobil, pod kodnom oznakom Omega, je morao pružati pogon na zadnje i na isva četiri točka, a motor ispod haube bi bio ekskluzivan samo za njega. Cadillac je čak zaposlio biznismena Johana Denisčena, koji je imao dugogodišnje iskustvo rada u Audiju i Infinitiju, i odobrio budžet od 12 milijardi američkih dolara sa ciljem da se brendu omogući da igra veću ulogu u Americi i Kini.

Cadillac CT6- kokpit

Novi CT6 je debitovao 2015. godine i bio je prvi proizvod Omega platforme. U obraćanju medijima Denisčen je izjavio da je želeo veliki automobil koji će u vožnji ispoljavati karakteristike kao da se radi o manjem vozilu. CT6 je bio veći nego recimo BMW Serije 5, ali opet lakši zahvaljujući aluminijskoj konstrukciji, a bio je i mnogo precizniji za vožnju. Neki su kritikovali dosadan dizajn i još dosadniji enterijer, ali nema sumnje da je u to vreme CT6 bio najbolji Cadillac posle dužeg vremena.

U samom početku kupac je mogao da bira između turbo benzinaca sa četiri i šest cilindara, ali je najavljen i novi turbo V8 motor. To se desilo godinu dana kasnije, ali ne u modelu CT6 već u prelepom Escala konceptu. On je najavio Cadillacovu buduću dizajnersku školu i oduševio je mnoge. Naravno, proizvođač je želeo i dodatne automobile na Omega platformi. Mnogi izvori će kasnije potvrditi da je planiran i kupe i krosover.

Ipak, najveća pažnja je posvećena Blackwing motoru zapremine 4,2 litre. Bio je to prvi Cadillacov turbo V8 agregat u istoriji i razvijao je 500 konjskih snaga i 778 Nm maksimalnog obrtnog momenta u verziji CT6 Premium Luxury, odnosno 550 „konja“ i 868 Nm najvišeg obrtnog momenta u performantnom izdanju CT6-V. Neki testovi će kasnije pokazati da je potencijal bio daleko veći, ali su inženjeri želeli da izbalansiraju parametre snage, ekonomičnosti i pouzdanostu, i to u jednom pakovanju.

Cadillac CT6 – prednji kraj i bok

U međuvremenu situacija se promenila, ne samo kod Cadillaca, već u automobilskoj industriji generalno. Krosoveri i terenci su postali popularni i činilo se da je vreme limuzina prošlo. Naravno, planirani krosover na Omeginoj platformi bi možda napravio malu razliku, ali platforma namenjena isključivo većim limuzinama je odjednom postala preskupa da bi se opravdala. Serijska verzija Escale je otkazana, a prodaja CT6-a drastično padala. U takvim uslovima, kompletna pažnja je posvećena profitabilnom modelu Escalade i popularnim pikap kamionetima kao što su Chevrolet Silverado i GMC Sierra.

Tu je bio i problem spomenutog Denisčena. On je često ulazio u veće svađe sa čelnicima General Motorsa pošto je želeo da realizuje skupocene investicije za koje finansijski tim nije verovao da bi se isplatile. Biznismen iz Južne Afrike će napustiti Cadillac u aprilu 2018. godine, posle svega četiri godine u kompaniji, i mesec dana pre nego što je CT6 Blackwing debitovao.

Cadillac Escala prednji kraj

U jednom intervju, nekadašnji automobilski biznismen Bob Luc (koji je dobar deo svoje karijere proveo baš u General Motorsu), je objasnio da je najveći američki proizvođač kompanija koja očekuje brze rezultate i nema interes da čeka dugogodišnji period da se uloženi novac isplati. U takvim uslovima, planovi Denisčena jednostavno nisu imali nikakve šanse da budu realizovani.

Današnje Cadillacove limuzine kao što su CT4 i CT5 (zamene za modele ATS i CTS) su nastavak Omegine škole, kao što je i luksuzni terenac Escalade. Ali planirani veći krosover nikada nije realizovan, iako Cadillac nudi slično vozilo pod oznakom XT6. Međutim, on je iskoristio C1XX platformu sa pogonom na prednje točkove i opciono na sva četiri točka, koju deli sa mnogom braćom iz General Motorsa.

Cadillac Escala – bok

Na kraju dana, Blackwing agregat je koštao kompaniju čak 16 miliona dolara, a kada se zna da je prodato tek oko 800 jedinica, dolazimo do zaključka da je svaki od njih zabeležio neto gubitak od po čak 20.000 zelenih novčanica. Šanse su male da ćemo opet videti sličan motor, pošto će čelnicima Cadillaca propali projekat Blackwing dugo godina biti u mislima, mada postoje planovi za performantne verzije limuzina CT4 i CT5.

Cadillac Escala

A onda, u martu ove godine, proizvođač je najavio velike investicije u buduću električnu ponudu, od čega će vrhunac ponude činiti limuzina sa cenom od preko 200.000 dolara. Denisčen je želeo da Cadillac bude vrhunac tehnologije i inženjerstva General Motorsa. Možda se njegov plan jednog dana i isplati, ali ne baš na način na koji je zamišljen …

Zoran Tomasović

(3372)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
D_C

Ceo članak može zapravo da stane u jednu rečenicu: zato što je GM filozofija ‘zašto bi smo trošili pare na bilo šta ambiciozno kada nam je najprofitabilnija proizvodnja mehanički nesofisticiranih pick-upova’.

Bungi

Zašto GM nikad nije ponudio ove motore u svojim sportskim modelima, Korveti i Kamaru van američkog tržišta.?

Yankee

Mislim da za Corvette jos nije izbacena ta mogucnost, jer se prica o manjem turbo V8 vec neko vreme.