1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Daimler dodatno „zateže kaiš“
Daimler dodatno „zateže kaiš“
0

Daimler dodatno „zateže kaiš“

329
0
Podelite sa prijateljima:

Daimler će intenzivirati redukovanje troškova, kao i sužavanje game. Razlog su pravne posledice „problema“ sa dizel motorima i zamene Takata vazdušnih jastuka, što je koštalo kompaniju 1,56 milijardi evra pre zaračunatih kamata i poreza u drugom kvartalu.

„U procesu smo intenziviranja poslovnih programa u okviru grupe, kao i revidiranju portrfolija naših proizvoda, da bismo obezbedili uspešno poslovanje u budućnosti“, rekao je Ola Kelenijus, šef Daimlera.

Nemački gigant je ranije u toku ovog meseca povećao sumu za pokrivanje troškova zbog opoziva vozila prouzrokovanog spornim Takata vazdušnim jastucima na 4,2 milijarde evra, kao i zbog sporne emisije dizel motora, što bi moglo da dovede do ozbiljnih pravnih posledica. Daimler se suočava s istragama u Evropi i SAD u vezi s potencijalnim prekomernim zagađivanjem Mercedesovih vozila.

Za kompaniju, pritisak da motore s unutrašnjim sagorevanjem učini čistijim, dolazi u vreme kada automobilska industrija ulaže ogromne sume u električna i autonomna vozila. Pored toga, Daimler se suočava s usporavanjem prodaje u Kini, slabim tržištima u Evropi i jačanjem trgovinskih tenzija.

Prodaja u sektoru putničkih vozila je oslabila za 3 odsto tokom drugog kvartala a povraćaj iz prodaje Mercedes-Benz vozila je došao do negativnih 3 odsto, s 8,4 iz istog perioda prošle godine.

Doduše, godišni prihodi će biti neznatno veći nego prošle godine, dok će sama prodaja vozila biti na otprilike istom nivou, zahvaljujući povećanom zamahu u drugoj polovini godine, kaže Daimler. Očekuje se porast prodaje autobusa i kamiona.

Neophodno hitno povećanje dobiti

Najnovija upozorenja o padu profita, stavljaju dodatni pritisak na Kelenijusa, čoveka koji je zamenio Ditera Cečea na mestu šefa kompanije,kao na i šefa finansija Haralda Vilhelma. Njih dvojica imaju primaran zadatak da se izbore sa slabom zaradom.

Profitabilnost Mercedes-Benza bi mogla ove godine da padne na samo 3 odsto, jer Daimler ima problema s plasmanom novih automobila, uključujući i kinesko i američko tržište.

Ogromni troškovi za razvoj električnih automobila i tekuće istrage u Nemačkoj povodom dizel skandala, doneli su Daimleru velike teškoće u nastojanjima da ostvari temeljnije korporativno restruktuiranje.

AutoRepublika

(329)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments