1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. VW grupa beleži skok dobiti iz poslovanja u drugom kvartalu
VW grupa beleži skok dobiti iz poslovanja u drugom kvartalu
1

VW grupa beleži skok dobiti iz poslovanja u drugom kvartalu

179
1
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen grupa kaže da je njena dobit iz poslovanja porasla za čak 30 osto u drugom kvartalu, uprkos slabijoj prodaji vozila. Doprinos tome može da se zahvali višim maržama SUV modela i povećanju obima prodaje Porschea i Škode.

Dobit iz poslovanja grupe je porasla na 5,13 milijardi evra sa 3,94 milijarde u drugom kvartalu prošle godine. U isto vreme, prodaja je pala za 1,8 odsto.

Skok dobiti iz poslovanja takođe može da se zahvali odsustvu troškova vezanih za dizel skandal, koji su ušli u prošlogodišnji period.

Volkswagen je ponovio da očekuje da broj isporuka tokom 2019. nadmaši prošlogodišnji, kao i da dohodak iz sektora putničkih i komercijalnih vozila poraste za najmanje pet odsto.

Nemački proizvođač takođe kaže da i dalje očekuje da prinos od prodaje putničkih automobila bude između 6,5 i 7,5 odsto.

VW je ponovio da nakon posebnih stavki, očekuje da ostvarena dobit iz prodaje gravitira nižem delu očekivanog raspona u okviru poslovanja grupe i sektora putničkih automobila.

Šef finansija, Frank Viter, rekao je da VW očekuje da udeo SUV modela poraste na 40 odsto do 2020.

U prvoj polovini godine, dobit iz prodaje u VW grupi je porasla na 7,2 odsto, sa 6,8 odsto iz istog perioda prošle godine. Dakle, ovde Nemci još uvek zaostaju za PSA grupom, koja je ostvarila bruto maržu od prodaje od 8,7 odsto.

Bentley napreduje, Audi pada

Što se tiče ostalih marki u VW grupi, Bentley je profitirao u prvom polugodištu, dok je zarada Audija pala.

  • Dobit iz poslovanja marke Volkswagen, pre posebnih stavki, porasla je sa 2,1 na 2,3 milijarde evra.
  • Audijeva dobit iz poslovanja je pala na 2,3 miijarde evra s 2,8 milijardi. Razlozi mogu da se pronađu u aktuelnom proširivanju game, postepenim isključenjima modela i WLTP-u. Na profit su takođe uticali i veći troškovi vezani za nove proizvode i tehnologije, kao i efekti kursa.
  • Škoda je popravila svoju dobit za 3 miliona evra (na 824 miliona). Veća prodaja je neutralisala negativan uticaj kursnih razlika i povećanja troškova.
  • Seat je povećao dobit iz poslovanja za 1,9 odsto na 216 miliona evra.
  • Bentley je od prošlogodišnjih 80 miliona evra gubitka došao do dobiti od 57 miliona evra, prvenstveno zahvaljujući boljoj prodaji i redukovanju troškova.
  • Porsche, pre zaračunatih posebnih stavki, ostvario je dobit iz poslovanja bolju za 2,5 odsto, na 2,1 milijardu evra.

AutoRepublika

(179)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Volkswagen proda nekoliko desetina puta više vozila od Porschea, a samo nekoliko puta od Audija, a sve tri marke prave bezmalo istu dobit. E, zato bato, kao ekonomista obožavam VW a kao kupac ga prezirem.