1. Home
  2. Vesti
  3. Najpoznatija kolekcija Chevrolet Corvette ide na aukciju
Najpoznatija kolekcija Chevrolet Corvette ide na aukciju
0

Najpoznatija kolekcija Chevrolet Corvette ide na aukciju

293
0
Podelite sa prijateljima:

Poznati američki televizijski kanal VH1 je u leto 1988. godine organizovao specijalnu nagradnu igru gde je prva nagrada bila kolekcija od 36 jedinica modela Chevrolet Corvette. VH1 je nabavio po jedan primerak za svaku godinu proizvodnje od 1953. do 1989. godine (sa izuzetkom 1983. godine kada ovaj legendarni automobil nije bio u proizvodnji), a učesnici su morali da se prijave preko telefonskog poziva. Svaki pokušaj (čak i kada bi linije bile zauzete) bi učesnike koštao dva američka dolara, a kada je nagradna igra okončana VH1 je imao preko milion učesnika.

Konačnu nagradu je osvojio čovek po imenu Denis Amondeo, ali pre nego što je uspeo da preuzme automobile se umešao Piter Maks. Ovaj poznati umetnik je pobedniku ponudio 250.000 dolara u kešu, zatim 250.000 dolara u vrednosti umetničkih dela i određeni procenat od naredne prodaje. Amondeo, koji je zarađivao za život prodajom tepiha, je pristao i kolekcija je dobila nadimak MAXVETTE.

Maks je imao u planu koristiti automobile kao umetičko delo i poslao ih je u svoj studio u Njurjok iz savezne države Kalifornije gde je VH1 organizovao nagradnu igru. Do toga ipak nije došlo i MAXVETTE su provele u hangaru narednih 25 godina kada je nemački umetnik odlučio da ih preproda. Novi kupac je postao bogataš Adam Heler, a njegov plan se zasnivao na kompletnoj restauraciji popularnih modela uz osveženje ostatka ponude. Automobili bi se zatim trebali pojaviti na aukciji sledeće godine.

U restauraciji je učestvovao veliki broj poznatih imena, kao što je zvanični Corvettin muzej u američkoj saveznoj državi Kentaki, a proces je nadgledao ugledni kolekcionar i ekspert za klasične automobile Kris Mazili.

Prvi automobil koji je detaljno restauriran je kabriolet iz 1953. godine. Ovo je ujedno bila prva godina Corvette, a proizvedeno je samo 300 jedinica i to samo u beloj boji po početnoj ceni od 3.498 dolara (oko 33.200 dolara preračunato na današnju vrednost novca). Model iz MAXVETTE je ukupno 291. proizveden, a jednako redak je i primerak iz 1955. godine kada je samo 700 jedinica napustilo fabriku.

Očekuje se da najveću vrednost ima model iz 1963. godine koja je ujedno bila jedina sa podeljenim zadnjim staklom (takozvani “split-window“). Na slikama se može primetiti i Volkswagen Beetle iz šezdesetih godina sa umetičkim delom nacrtanim od strane Maksa, ali ona nije deo kolekcije i biće prodata odvojeno.

Pre nego što se kolekcija nađe na aukciji, na televizijskim ekranima će biti prikazana emisija pod imenom “The Lost Corvettes“. Ona će biti emitovana 21. septembra na History kanalu, a gledaoci će moći da vide kako je restauracija trajala.

AutoRepublika

(293)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments