1. Home
  2. Vesti
  3. Pronađena davno izgubljena francuska podmornica Minerve
Pronađena davno izgubljena francuska podmornica Minerve
1

Pronađena davno izgubljena francuska podmornica Minerve

673
1
Podelite sa prijateljima:

Na našem sajtu ste ranije imali prilike da pročitate kako je 1968. godina definitivno bila crna za ratne podmornice širom sveta. Evo nove, idealne prilike za čitanje divnog članka iz istorije, na koji se nadovezuje jutrošnja vest. Dakle, čak četiri podmornice su nestale u toj godini i to po jedna iz Izraela, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država i Sovjetskog Saveza, a iako su neke od njih kasnije pronađene, za drugima se i dalje traga.

Jedna od podmornica, za koju se dugo vremena verovalo da je zauvek izgubljena, je locirana prethodnih dana, a reč je o francuskom modelu pod nazivom Minerve. Ova podmornica je iznenada nestala 27. januara 1968. godine u Lionskom zalivu (u blizini grada Tulon) nakon što je prestala komunikacija sa lokalnim vojnim avionom.

Kako je kapetan imao dugogodišnje vojno iskustvo, nagađalo se da nije reč o ljudskoj greški već o lošem vremenu i mehaničkom kvaru. Vlada Francuske je organizovala osmodnevnu pretragu koja nije dala rezultata.

Kako je izjavio francuski ministar odbrane Florens Parli, Minerve je pronađen zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji po pitanju podvodnog drona koji je pozajmljen od američkih kolega. Podmornica se nalazila oko 45 kilometara od baze u Tulonu na dubini od oko 2,5 kilometra. Očekuje se da će dalja istraga pokazati razlog potapanja i da će rezultati javnosti biti poznati u skorije vreme.

Na podmornici se nalazilo 52 člana posade, a njihove familije su sa nevericom dočekale vest. Među njima se nalazio i sin kapetana, ali i supruge pojedinih mornara. Njihova tela su sahranjena u moru.

AutoRepublika

(673)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Baš teška smrt.