1. Home
  2. Vesti
  3. Prvi krosover marke Maxus je pred nama – D60
Prvi krosover marke Maxus je pred nama – D60
0

Prvi krosover marke Maxus je pred nama – D60

2.10K
0
Podelite sa prijateljima:

Zanimljiva je svežija istorija britanske kompanije LDV. Nedavno je ova firma bila pod kontrolom ruske GAZ grupe, a tokom 2009. godine se društvo našlo u stečaju. Izlaz iz neprijatne situacije su ponudili Kinezi, pa je u spletu pravnih okolnosti, LDV dospeo u vlasništvo kompanije SAIC. 

Novi vlasnici su nastavili sa proizvodnjom minivan vozila pod markom Maxus, ali se na tome nisu zadržali već je gama proširena i predstavljanjem pikap kamioneta i terenskog vozila koje je osmišljeno tako da karoserija leži na šasiji. Sada je na red došla i premijera prvog krosovera sa monokok konstrukcijom.

Novitet je po svojim gabaritima najbliskiji češkom Kodiaqu, ili korejskom Santa Feu. Maxus D60 je dugačak 4.720 milimetara, širok je 1.860 mm dok u visinu dostiže 1.736 milimetara. Međuosovinski razmak je prilično izdašan i proteže se na 2.760 milimetara.

U tehničkom smislu, „šezdesetica“ je unificirana s modelima Roewe RX5 i MG GS, koji, kao što verovatno i sami pretpostavljate pripadaju ponudi istog, kineskog koncerna SAIC. Ipak, platforma koja podrazumeva poprečno postavljen motor je modifikovana i ojačana za potrebe ugradnje u modelu D60, a sistem nezavisnog oslanjanja na zadnjoj osovini je takođe sada snažnije konstrukcije.

Maxus D60 se nudi u dve varijante, ako govorimo o konfiguraciji kabinskog prostora. Naime, moguće ga je dobiti sa dva ili tri reda sedišta. Pride, kada su prisutna dva reda za smeštaj putnika iza vozačke pozicije, središnji može posedovati dve nezavisne fotelje umesto jedinstvene klupe.

U tom slučaju je D60 registrovan za transport do šest putnika. Sedišta i paneli na vratima mogu biti presvučeni kožnim oblogama, alkantarom ili pak nekom kombinacijom pomenutih materijala.

Centralnom konzolom dominira vertikalno ugrađen tablet koji poseduje dijagonalu od 14 inča, a na njemu vozač može da očita podatke od sekundarnog značaja za sam čin vožnje. Dakle, tu su smeštene informacije o radu uređaja za klimatizaciju i ostalih “perifernih” sistema. Osnovni podaci namenjeni vozaču se prikazuju na, za trunku manjem ekranu (12,3 inča).

Što se opreme tiče, vredno pomena je to da novitet poseduje sistem kamera koji pruža vozaču uvid u kompletno okruženje vozila, elektropokretana prednja sedišta, panoramski stakleni krovni otvor i još svašta nešto.

Maxus D60 ne stavlja svoje kupce pred ozbiljne dileme u smislu izbora pogonskog sklopa. U ponudi se nalazi samo jedan, i to turbo benzinski motor zapremine 1,5 litara. Na točkove prednje osovine se šalje sila od 169 konjskih snaga, dok maksimalan obrtni moment iznosi 250 njutn metara. Pogonska jedinica je uparena sa sedmostepenim automatskim menjačem.

Ovako siromašna ponuda pogonskih sklopova neće ostati na snazi zadugo. Kinezi pripremaju i PHEV varijantu koja kombinuje elektromotor i benzinski motor zapremine 1,3 litra.

Prodaja noviteta na matičnom tržištu započinje krajem tekućeg meseca a uvodna novčana kompenzacija kako biste se kvalifikovali za vlasnika ovog krosovera iznosi približno 16 hiljada američkih dolara. Interesantno je da Azijati planiraju da ponude Maxus D60 i na inostranom tržištu, a marka je već bila prisutna u Australiji, Africi, a moguće je da će se atraktivno dizajnirani SUV naći i u izložbeno-prodajnim salonima u Evropi.

AutoRepublika

(2097)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments