1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda MX-5 sa pogonom na sintetičko gorivo
Mazda MX-5 sa pogonom na sintetičko gorivo

Mazda MX-5 sa pogonom na sintetičko gorivo

135
1
Podelite sa prijateljima:

Mazda dugo vremena testira nove tehnologije za svoje buduće modele. Firma iz Hirošime još uvek nije nastavila da se bavi vodonikom, s obzirom da je ranije eskperimentisala, ali takođe ima veliko iskustvo u oblasti sintetičkih goriva, od kojih su neka razvijena interno na bazi mikroalgi. To je jedini način na koji smatraju da konvencionalna vozila mogu da opstanu bez potrebe za tehničkim modifikacijama na njihovim motorima.

Ogromna većina proizvođača je posvećena ovom rešenju, jer se svi slažu po ovom pitanju. Japanski brend je napravio korak napred tako što je uspostavio saradnju sa britanskom kompanijom Coryton, specijalistom za e-goriva.

Mazda MX-5 je protagonista ove saradnje. Japanski roudster, koji bi trebalo da bude pušten u prodaju pre sredine decenije, prošao je testove sa sintetičkim gorivom zvanim „SUSTAIN“, nastalim od poljoprivrednog otpada i nusproizvoda neprikladnih za ljudsku ishranu.

Japanska firma je poslala jedinicu Mazde MX-5 opremljenu benzinskim motorom 2.0 SkyActiv-G koja razvija maksimalnu snagu od 184 konjskih snaga bez ikakvih tehničkih modifikacija, kako bi testirala njen rad sa ovim ekološkim gorivom.

Test je sproveden na ruti kroz različite puteve u Ujedinjenom Kraljevstvu, prešavši ukupno 1.609 kilometara (hiljadu milja), pored toga što je svoje performanse na stazama doveo do krajnjih granica.

Staze Anglesey, Oulton Park, Knockhill i Kirkistown bile su poprište ovog iscrpnog testa, u kome su japanski tehničari dobili rezultate koji su pozitivni koliko i obećavajući. Bez ikakvog smanjenja performansi ovog moćnog motora, takođe su bili u mogućnosti da provere efikasnost sintetičkog goriva što se potrošnje tiče.

Rezultat je mnogo interesantniji, pošto je potrošnja od 6,9 l/100 km, koje ova verzija postigla kada je pogonjena benzinom, kako sa manuelnim tako i sa automatskim menjačem, znatno smanjena na 6,2 l/100 km. Ova vrednost pokazuje efikasnost sintetičkog goriva i koja potvrđuje analize i studije brendova.

Odličan rezultat takođe pomaže u značajnom smanjenju zagađujućih emisija. Sada, Evropa treba ozbiljno da razmotri uključivanje sintetičkih goriva u sledeću reviziju plana „Fit for 55“ zakazanu za 2026. godinu.

AutoRepublika

(135)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Eto rješenja, svi na alge… ‘beš naftu…