1. Home
  2. Vesti
  3. Lotus Evija stiže s 2.000 konjskih snaga! (GALERIJA)
Lotus Evija stiže s 2.000 konjskih snaga! (GALERIJA)
0

Lotus Evija stiže s 2.000 konjskih snaga! (GALERIJA)

394
0
Podelite sa prijateljima:

Samo 130 primeraka će biti proizvedeno i naravno, neće biti jeftini.

Lotus je prilikom tizer kampanje novog hiperautomobila, Evija, najavio da ćemo biti impresionirani kada ga bude lansirao. Zaista i jesmo. Reč je o prvom novom proizvodu iz Lotusa još otkada je marku preuzeo kineski Geely.

Da pređemo na „suštinu“. Lotus kaže da Evija isporučuje 2.000 ks (1.471 kW), koje se na sva četiri točka prenose iz četiri elektromotora, gde svaki generiše po 500 konja. Za energiju je zadužena središnje postavljena litijum-jonska baterija od 2.000 kWh. Sprint do stotke Evija obavlja za ispod 3 sekunde.

Ono što je još impresivnije je što su samo dodatne 3 sekunde potrebne za postizanje 200 km/h, dok do 300 km/h Evija dolazi za ispod 9 sekundi. Što se maksimalne brzine tiče, ona bi trebalo da bude preko 320 km/h.

Pored obilja snage, Lotusov hiperautomobil je relativno lagan za pojmove električnih automobila. Takođe, reč je o prvom Lotusu sa jednodelnom monokok šasijom od ugljeničnih vlakana. Ukupna masa vozila iznosi oko 1.680 kilograma. Ne sumnjamo da su vozne osobine na visini jednog Lotusa, posebno ako se u obzir uzme aerodinamična forma i aktivni spojler. Dostupno je pet režima vožnje – range, city, tour, sport i track.

Ono što je takođe bitno kada govorimo o električnim automobilima, pa bili oni i supersportski, jeste autonomija. Evija bi trebalo jednim punjenjem da prelazi oko 400 kilometara, a što je još važnije, baterija može da se u potpunosti napuni za samo devet minuta. Naravno, za tako nešto je neophodan punjač od 800 kW, koji još uvek ne postoji. Trenutno dostupan najrobusniji punjač je onaj od 350 kW, koji Evijinu bateriju može da napuni 80% za 12 minuta.

Visoke tehnologije ne nedostaje. Lotus kaže da je Evija prvi serijski automobil koji koristi laserske farove. Takođe, primetno je odsustvo spoljnih retrovizora i ručica vrata. Kamere obezbeđuju i vozačev pogled unazad, a vrata su operativna električnim putem.

Koliko će ovo zadovoljstvo da košta? Lotus je „targetirao“ cenu od 1,5 do 2 miliona funti, ali treba imati u vidu da je za sada sve „targetirano“ što se ovog modela tiče. Proizvodnja neće početi pre 2020.

AutoRepublika

(394)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments