1. Home
  2. Vesti
  3. Ford kompletirao proizvodnju šeste generacije modela Mustang
Ford kompletirao proizvodnju šeste generacije modela Mustang
1

Ford kompletirao proizvodnju šeste generacije modela Mustang

210
1
Podelite sa prijateljima:

Stara izreka kaže da svemu što je lepo jednog dana mora da dođe kraj, a baš takva priča nam stiže iz Sjedinjenih Američkih Država u vezi modela Ford Mustang. Mediji prenose vest da je poslednji primerak iz šeste generacije pod kodnom oznakom S550 sišao sa proizvodnih traka, šestog dana aprila ove godine.

Fabrika u gradu Flet Rok unutar američke savezne države Mičigen će mirovati narednih nekoliko meseci pre nego što bude modernizovana, na koji način bi bila spremljena za proizvodnju nove sedme generacije.


S550 je debitovao petog decembra 2013. godine, a u prodaji se pojavio oko šest meseci kasnije kao model za 2015. godinu. U tom periodu je isporučeno 818.359 primeraka širom sveta, ali u navedenu brojku nisu uračunate cifre iz 2023. godine, pošto statistika naravno još uvek nije kompletirano.

To je daleko od onog komercijalnog uspeha prethodnika, ali moramo spomenuti da Mustang više nije onaj jeftini sportista za šire narodne mase već je za njega potrebno izdvojiti poveće sume novca. I pored toga je bio najprodavaniji sportski automobil širom sveta tokom svih osam godina proizvodnje, mada je zadnje dve godine izgubio titulu bestselera u svojoj klasi na domaćem tržištu od Dodgea Challengera.

Ono po čemu ćemo pamtiti šestu generaciju je to što je bio prvi globalni Mustang dostupan u celom svetu. Da, mogli smo ga i ranije kupiti na svakom kontinentu, ali nikada preko zvaničnih Fordovih izložbeno-prodajnih salona sve do 2015. godine.

Ovo je takođe bio Mustang sa fabričkom opcijom volana na desnoj strani. Kompanija će nuditi veliki broj atmosferskih i turbobenzinaca sa četiri, šest i osam cilindara tokom poslednjih osam godina. Najveća vest je bila povratak prvog turbobenzinca sa četiri cilindra, što se zbilo po prvi put još od 1986. godine.

Bio je dostupan sa maksimalnih 335 konjskih snaga, a pokazao se toliko popularnim da je Ford kasnije eliminisao konfiguraciju atmosferskog šestocilindarskog benzinca. Zanimljivo je da se većina kupaca odlučila za 5,0-litarski V8, čak i na evropskom tlu, a vrhunac ponude je činio svemogući Shelby GT500 sa 760 „grla“. To je do današnjeg dana najmoćniji serijski Mustang, mada nije najbrži. Njegova maksimalna brzina je iznosila 288 km/h ili 32 km/h manje nego prethodnik sa manje snage.


Naredna generacija pod kodnom oznakom S650 će se pojaviti u prodaji krajem godine i biće poslednja sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem goriva. Plan je da opstane u proizvodnji do 2029. godine i da ga zameni model na struju, a u međuvremenu ćemo videti dosta specijalnih izdanja. Shelby GT500 bi trebalo ponovo da bude deo ponude, a spominje se i konfiguracija za ekstremni „off-road“ pod imenom Raptor. Tu najavu smo pisali pre dan-dva.

AutoRepublika

(210)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Novi Mustang je u Nemackoj vise puta bio prvi na listi najbolje prodavanih sportskih automobila. Atraktivan i istorijski priznat dizajn, visokovredna tehnika, V8 motor sa snagom jednog Porsea i prihvatljiva cena jesu neodoljivi argumenti za kupovinu! Za ovaj model Ford bi morao da razvije posebnu strategiju prelaska na druge vrste pogona (elektricni nije vise jedini izbor!) da bi Mustang sacuvao svoju poziciju na trzistu! Krstiti tamo neke SUV automobile imenom „Mustang“ je blamaza sopstvenog imidza a ne resenje!