1. Home
  2. Vesti
  3. BMW: Minimalne su razlike između prednjeg i zadnjeg pogona
BMW: Minimalne su razlike između prednjeg i zadnjeg pogona
10

BMW: Minimalne su razlike između prednjeg i zadnjeg pogona

886
10
Podelite sa prijateljima:

Da li da verujemo BMW-u?

Bavarci su uplivali u svet automobila s prednjim pogonom. Kada smo vozili Active Tourer serije 2, on nas je prijatno iznenadio svojim voznim osobinama, bez obzira što je reč o monovolumenu. Sada i nova generacija serije 1 dolazi s pogonom napred, što predstavlja veliki iskorak za minhenskog proizvođača.

Naravno, „jedinica“ leži na novoj platformi s drugačijom postavkom, uobičajenijom za segment kojem pripada.

Portparol BMW-a, Florijan Mozer, izjavio je da „gotovo nema razlike“ između prednjeg i zadnjeg pogona, dodavši da stvari ne stoje kao pre 15 godina. Tačno je da se s tehnološkog aspekta mnogo toga unapredilo poslednjih godina, ali je zadnji pogon uvek bio odlika sportski nastrojenih automobila, a u premijum klasi se može nazvati imperativom. Najdalje, što se voznih osobina tiče, kada je reč o modelima, s prednjim pogonom, po nama je otišla Honda s Civicom. Da li BMW s novom serijom 1 može da parira japanskom modelu, nadamo se da ćemo uskoro biti u prilici da testiramo.

Doduše, tu je i M135i „hot heč“ s pogonom na sve točkove i 305 ks iz 2,0-litarskog motora. Mada je reč o moćnom automobilu bez dileme, glavni benefiti se ogledaju u unutrašnjem prostoru. Naime, dobitak u visini kolena iznosi 33 milimetra, dok je prtljažnik „porastao“ za 20 litara (380 litara ukupno). Ipak, spoljšanje dimenzije su kompaktnije, jer je novajlija kraći i kraćeg međuosovinskog rastojanja u odnosu na prethodnika.

Mada BMW kaže da su razlike između prednjeg i zadnjeg pogona minimalne, pravi ispit ove konstatacije će se odigrati za volanom.

AutoRepublika

 

(886)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rade

Uz razne serijske i neserijske sisteme za povećanje stabilnosti i trakcije razlika se svakako smanjila, ali ne i potpuno izgubila.

Rajko

Ubedili su me koliko i mazda sa objašnjenjem o niskim troškovima održavanja onog novog SF motora.

Zoca

Ovog puta ne verujem BMW -u.Kada bude F1 sa prednjim pogonom,a mozda ni tad.Jedinica je samo radi rentabilnosti proizvodnje MINI-ja na platformi UKL2 .Ionako puno vozaca pogotovo zenskih niti ne zna koji su im pogonski tockovi.Doci ce mozda jos neki model na ovoj arhitekturi.

Rade

Sa motorom iz F1 sigurno bi bilo nedopustivo koristiti prednji pogon. Ali kad BMW stavi draj cilinder motor pod haubu potpuno je svejedno koji je pogon. U najjače verzije ionako stavljaju pogon na sva četiri točka, što je i bolja solucija od zadnjeg pogona.

Zoca

Sustina je( u mojoj interpretaciji) :Vama kupcima ne znaci (u ogromnoj vecini)koji je pogon, a nama proizvodjacima prednji donosi veci profit u ovoj klasi.

Rade

Jašta.
The ultimate driving machine. 🙂

Zvezdan Božinović

Onako akademski mogu da kažem: „BMW, aj ne zajebavaj narod, živ ti ja“

don

Koja budala, znam da je to izjavio da smanji utjecaj stete zato sto prelaze sa zadnjeg na prednji pogon u jedinici, ali liku treba dati otkaz momentalno. To kao da je reko 2+2= 89 i ostao ziv.
No, propaganda ce ciniti svoje, novinari ce poceti ponavljati ovu izjavu, trivjalizirajuci je i narod ce povjerovati…Svi, osim onih koji znaju, zato je znanje vazno.

moron

Ja znam da je meni nova jedinica prelepa. Lepša od stare. A sad, koji je pogon… Iskreno, ja taj prednji pogon doživljavam i kao prednost po najmanje dva osnova. Unutrašnji prostor sigurno raste, a i lakše ćete zimi da stavite lance. Meni dosta 🙂

Rade

Vidim da je kapacitet prtljažnika isti kao kod xDrive modela. Verovatno je i centralni tunel ostavljen za nepostojeći kardan kao kod Audija.